´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 122

Poikilodermie - enciclopedia universala

Poikilodermie:  Afectiune cutanata care asociaza o atrofie a epidermului, o discromie (piele putin sau insuficient pigmentata) si telangiectazii (dilatatii ale vaselor superficiale ale dermului), zonele afectate fiind dispuse in placi sau in retea. In prezent, nu exista vreun tratament al poikilodermiei, dar protejarea impotriva radiatiilor solare previne agravarea afectiunii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Point de cote - enciclopedia universala

Point de cote:  Durere localizata pe o parte a trunchiului ce survine cu ocazia unui efort (alergare, de exemplu). Manifestarea pare sa fie cauzata de o oboseala a muschilor peretelui trunchiului si a diafragmului. Durerea, cu aparitie brusca, este amplasata in partea de sus a abdomenului, in dreapta sau in stanga; de aici, ea poate sa se intinda mai ales la torace. Durerea dureaza cateva minute sau mai mult, obligand subiectul, a carui respiratie este stanjenita, sa inceteze efortul. Un point de cote se atenueaza mai rapid daca subiectul respira lent si profund si, in unele cazuri, daca apasa pe zona dureroasa aplecandu-se in fata. Aceasta manifestare va surveni mai rar daca subiectul are grija sa diminueze intensitatea eforturilor (sau sa-l intensifice la nivelul gradului sau de antrenare), daca se incalzeste suficient de mult timp sau daca-si imbunatateste tehnica, de exemplu cautand sa-si regularizeze ritmul atunci face curse de fond sau jogging.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pointer al inregistrarii - enciclopedia universala

Pointer al inregistrarii:  Un identificator al unei inregistrari, suficient pentru a localiza o inregistrare cautata intr-un fisier. Pointerul inregistrarii poate sa fie o adresa absoluta (ceea ce impiedica mutarea inregistrarilor), sau o pereche de tipul (b,k), unde b identifica un bloc, iar k este o cheie folosita pentru localizarea inregistrarii in cadrul blocului b.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pol - enciclopedia universala

Pol:  1. Denumire a unor monede straine care au circulat si pe teritoriul Romaniei in sec.XIX (pol rusesc, pol frantuzesc). 2. Moneda sau bancnota de 20 de lei care a circulat in Romania.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 119 120 121

122

123 124 125 »
«

»