´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 125

Police - enciclopedia universala

Police:  Primul deget de la mana. Policele nu are decat doua falange si poate, datorita muschilor si articulatiilor specifice, sa se opuna celorlalte degete, ceea ce permite o miscare de pensare, esentiala pentru prehensiune (apucare). Fracturile policelui sunt frecvente si adesea grave, deoarece ele risca sa aiba rasunet asupra functionarii mainii. Fracturile de falange sunt tratate, in general, prin imobilizare gipsata; fracturile bazei primului metacarpian necesita, in general, o osteosinteza chirurgicala (reunirea fragmentelor osoase cu ajutorul unei brose sau al unei miniplaci). Plagile policelui pot fi grave: atingerea directa a tendonului flector sau plaga a nervului median al incheieturii mainii (nerv care comanda indeosebi miscarea de opozitie a policelui). Reumatismele policelui (rizartroza, poliartrita reumatoida etc.) pot limita considerabil miscarilc sale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Policizare - enciclopedia universala

Policizare:  Interventie chirurgicala constand in transformarea unuia dintre degetele mainii in police, dupa pierderea acestuia.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Policlinica - enciclopedia universala

Policlinica:  Institutie de acordare a consultatiilor in regim ambulator, in care se exercita diferite specialitati medicale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Policondrita atrofianta - enciclopedia universala

Policondrita atrofianta:  Boala inflama torie caracterizata printr-o atingere a cartilagiilor. Poliartrita atrofianta, putin dureroasa, se traduce printr-o ramolire (inmuiere), o degradare, apoi o reducere in volum a cartilagiilor. Boala afecteaza, in principal, cartilagiile pavilionului urechii (ureche "in conopida"), ale nasului (nas "de boxeur"), uneori si pe cele ale traheei (antrenand dificultati respiratorii care pot fi mortale). Tratamentul consta in administrarea de corticosteroizi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 122 123 124

125

126 127 128 »
«

»