´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 126

Polidactilie - enciclopedia universala

Polidactilie:  Malformatie congenitala, in general ereditara, caracterizata prin existenta unui deget supra-numerar la mana sau la picior, rareori mai mult de unul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Polidipsie - enciclopedia universala

Polidipsie:  Senzatie exagerata de sete, calmata printr-o ingestie de bauturi din abundenta. O polidipsie este insotita aproape intotdeauna de o poli-urie (excretia unui volum de urina mai mare de 3 litri pe 24 ore); atunci se vorbeste de sindromul poliuropolidpsic. De cele mai multe ori, polidipsia este consecutiva poliuriei, aceasta, la randul ei, fiind provocata de un diabet insipid, de un diabet zaharat (hiperglicemie) sau de o alta boala metabolica (hipercalcemie, hipokaliemie).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Poliglobulia lui Vaquez - enciclopedia universala

Poliglobulia lui Vaquez:  Boala caracterizata printr-o proliferare maligna a precursorilor globulelor rosii. Ea survine de cele mai multe ori dupa varsta de 40 ani. Originea sa este necunoscuta. Boala se manifesta, in general, prin simptome numeroase si pronuntate: inrosirea fetei si a mucoaselor, dureri de cap, vertije, senzatii mai mult sau mai putin dureroase de intepenire, furnicaturi, mancarimi cauzate de contactul cu apa. Diagnosticul se bazeaza pe numaratoarea formulei sangvine (NFS.), care evidentiaza o crestere marcata si fara cauza vizibila a numarului de globule rosii, precum si o proportie anormal de mare de plachete si de polinucleare neutrofile (varietate de globule albe) in raport cu alte celule ale sangelui. Tratamentul consta in practicarea de sangerari repetate si abundente, destinate sa reduca masa de globule rosii in raport cu masa totala a sangelui. Acest tratament trebuie uneori sa fie urmat timp de mai multi ani. La subiectii varstnici, tratamentul consta in limitarea proliferarii celulelor maligne fie prin intermediul medicamentelor care inhiba diviziunea celulara (antimitotice), fie prin intermediul fosforului radioactiv (32P). Speranta de viata a bolnavilor, in particular a bolnavilor tineri, este buna si prognosticul ramane, in ansamblu, favorabil.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Poliglobulie - enciclopedia universala

Poliglobulie:  Crestere a masei totale a globulelor rosii ale organismului, antrenand indeosebi o crestere a vascozitatii sangvine.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 123 124 125

126

127 128 129 »
«

»