´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 13

Panda - enciclopedia universala

Panda:  este un superb animal negru cu alb: ea a fost aleasa pentru a reprezenta simbolul universal al animalelor amenintate. Este un animal foarte rar: la ora actuala au ramas mai putin de 1.000 de exemplare! Traieste numai in China, ascuns in padurile de bambus, intre 1.500 si 3.000 metri altitudine. Este o ruda indepartata a ursului, dar, spre deosebire de acesta, marele panda este in intregime vegetarian. Este un mare amator de lastari de bambus: mananca 10-15 kg pe zi. Daca se simte amenintat de un urs brun sau de o pantera, el se catara intr-un arbore si sta acolo pana cand pericolul trece. Labele sale anterioare au particularitatea de a poseda un al 6-lea deget, ceea ce il ajuta sa apuce mai usor tulpinile de bambus. Panda este un animal solitar: el nu-si reintalneste confratii decat in perioada imperecherii. Dupa 5 luni de gestatie, femela construieste un culcus din bambus in care aduce pe lume un singur pui de marimea si greutatea unui soarece! Ea il alapteaza timp de 6 luni, apoi il vegheaza pana cand acesta implineste 3 ani. La varsta adulta, panda ajunge la o inaltime de circa 1,5 metri si cantareste mai mult de 150 kg!

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pandemie - enciclopedia universala

Pandemie:  Epidemie intinsa la intreaga populatie a unui continent, chiar la lumea intreaga.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pandur - enciclopedia universala

Pandur:  1. Soldat dintr-un corp de oaste habsburgica din sec. XVIII. 2. Soldat din oastea munteneasca neregulata de la inceputul sec. XIX. 3. Soldat din oastea lui Tudor Vladimirescu. 4. Ostas in serviciul politiei dupa desfiintarea vechii militii nationale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Panegiric - enciclopedia universala

Panegiric:  1. Scriere sau discurs public in care sunt elogiate meritele unei personalitati. 2. Scriere hagiografica cu caracter didactic, cuprinzand cuvinte de lauda la adresa unui sfant, ierarh sau parinte al Bisericii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 10 11 12

13

14 15 16 »
«

»