´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 133

Poliurie - enciclopedia universala

Poliurie:  Crestere (deasupra pragului de 3 litri) a cantitatii de urina emisa pe durata a 24 de ore. O poliurie poate fi cauzata de consumul excesiv de lichide, de un diabet insipid, de un diabet zaharat prost echilibrat, de unele boli renale cronice, de perfuzii abundente sau de administrarea unor medicamente (litiu).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pollakiurie - enciclopedia universala

Pollakiurie:  Sau polakiurie Crestere anormala a numarului de mictiuni. Numarul de mictiuni variaza in mod normal de 0 la 1 pe timpul notii, de la 4 la 5 pe timpul zilei. O pollakiurie poate avea cauze foarte diferite: boala care antreneaza o iritatie a vezicii (cistita, prostatita, tumora sau litiaza urinara); boala responsabila de o golire incompleta a vezicii prin obstructia cailor urinare (adenom sau cancer al prostatei, ingustarea uretrei); boala care antreneaza o reducere a capacitatii vezicale (bilharzioza, tuberculoza vezicala etc.).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Poluanti ai aerului atmosferic - enciclopedia universala

Poluanti ai aerului atmosferic:  substante, produse artificial din activitatile umane, care modifica procesele si fenomenele atmosferice, au impact negativ asupra organismelor vii, inclusiv asupra sanatatii omului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Poluare - enciclopedia universala

Poluare:  Degradare, provocata de actiunea omului, a mediului cu substante chimice, deseuri industriale, factori daunatori sau contaminarea insalubra a mediului cu microorganisme patogene. Preocupare majora, prevenirea comporta reglementarea folosirii ingrasamintelor si a pesticidelor, controlul continutului in subtante toxice a apei si aerului, stocarea si eliminarea sau retratarea deseurilor industriale, limitarea circulatiei automobilelor in anumite perioade in orasele mari, masuri de securitate si de control al circuitelor (la nevoie cu inchiderea unitatilor) in centralele termonucleare, controlul veterinar al produselor alimentare, reguli de igiena in spitale etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 130 131 132

133

134 135 136 »
«

»