´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 135

Pompiliu, Miron - enciclopedia universala

Pompiliu, Miron:  (n. 20 iunie 1848, Stel, azi Petru Groza - d. 19 noiembrie 1897, Iasi; prenume la nastere: Nicolae) - folclorist, scriitor. A facut liceul la Beius si Oradea, Dreptul la Pesta. Pentru activitati pro- romanesti este silit sa fuga peste munti. Face Literele la Bucuresti. Membru al Societatii Orientul. Face parte din gruparea lui B. P. Hasdeu. A debutat la Familia din Oradea, odata cu Eminescu. A scris, dupa model popular, basme: Ileana Cosanzeana, din cosita floarea-i canta, noua-mparatii asculta. A cules folclor: Balade populare romane, 1870. A tradus din Goethe, Schiller, Uhland, Heine, Lenau, Lamartine s.a.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Poneiul - enciclopedia universala

Poneiul:  este un cal mic, avand o inaltime la greaban mai mica de 1,48 metri (la patrupede, inaltimea la greaban inseamna inaltimea intre sol si varful umarului)! Toti cei care sunt mai inalti decat aceasta masura limita se numesc cai. Ca si calul, poneiul necheaza si este erbivor, dar picioarele sale sunt mai scurte, coada sa stufoasa aproape atinge pamantul, iar coama ii este zbarlita. Exista mai multe tipuri de ponei. Poneiul Shetland este unul dintre cei mai mici: are o inaltime la greaban de 1 metri. In ciuda taliei mici, poneiul poate trage o incarcatura de 2 ori mai mare decat propria lui greutate (adica putin mai mult de 1.000 kg!). De altfel, el era folosit pe vremuri in mine ca sa traga vagonetele incarcate cu minereu sau carbune. Femela (iapa) isi poarta manzul in pantec timp de 11 luni. Dupa nastere, micutul sta pe picioarele lui foarte repede; de la o luna, el incepe sa pasca iarba ca mama lui.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pontaj - enciclopedia universala

Pontaj:  Unire a doua vase sangvine, printr-o grefa vasculara sau printr-un tub de plastic cu scopul de a restabili O circulatie normala si de a scurtcircuita o ingustare sau o obstructie arteriala. Chiar daca aceste interventii raman acte care tin de chirurgia grea, tehnica lor este actualmente perfect stapanita, iar prognosticul lor este bun. O artera ingustata de aterom (depunere gra-soasa pe peretele arterial intern) cunoaste un debit sangvin diminuat in punctul in care functionarea normala a organelor pe care le iriga este uneori stanjenita, in particular in timpul eforturilor fizice, care le cresc necesitatile in aport sangvin. Pontajul permite evitarea unei deteriorari a acestor organe. Oricare ar fi locul in care se efectueaza pontajul, tehnica este identica cu cea a pontajului aortocoronarian.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pontaj aortocoronarian - enciclopedia universala

Pontaj aortocoronarian:  Punere a unui grefon intre aorta si artera coronara cu scopul de a restabili o circulatie sangvina normala intr-un tronsom arterial ingustat sau ocluzionat. Se decide practicarea unui pontaj aortocoro-narian atunci cand coronarografia (examen radiografie care permite vizualizarea arterelor coronare dupa injectarea unui produs de contrast) arata o stenoza (ingustare), atunci cand ventriculul stang al inimii are dificultati de a se contracta, Hunei cand pacientul este deranjat de un angor (angina pectorala) sau cand simptomele insuficientei coronariene M pot fl reduse printr-un tratament medicamentos Aceasta decizie este luata cu scopul de a evita survenirea unui infarct niocardic. Operatia este efectuata sub anestezie generala si poate dura pana la 5 ore. Chirurgul incizeaza vertical toracele, la mijlocul sternului, apoi deschide pericardul. Pacientul este atunci conectat la un aparat inima-plaman care asigura functiile cardiace si respiratorii in timpul operatiei pe inima. Apoi este incizata coronara. Un segment de vena, prelevat din corpul pacientului, este prins in amonte de ingustare, in timp ce extremitatea cealalta este legata de artera in aval de ingustare. Atunci cand ingustarile arterelor coronare sunt multiple, chirurgul efectueaza mai multe pontaje in cursul aceleiasi interventii; atunci sc vorbeste de un pontaj dublu, triplu sau cvadruplu. O data realizat pontajul, circulatia sangvina naturala este restabilita. Dupa 3 sau 4 zile de supraveghere intr-un serviciu de reanimare, pacientul ramane la spital douasprezece zile. In continuare, convalescenta, impreuna cu readaptarea la efort, dureaza in jur de 6 saptamani. Aceasta tehnica foarte sofisticata are un prognostic excelent.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 132 133 134

135

136 137 138 »
«

»