´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 139

Popa, Vasko - enciclopedia universala

Popa, Vasko:  (n. 29 iunie 1922, Grebenat, Banatul Sarbesc - d. 5 ianuarie 1991, Belgrad; prenume la nastere: Vasile) - poet. A studiat Filosofia la Belgrad, Bucuresti si Viena. Fondator al revistei Lumina din Varset. In timpul ocupatiei germane a fost internat in lagarul de la Becicherec. A scris in sarbo-croata, fiind considerat cel mai mare poet contemporan al Iugoslaviei. Membru al Academiei Sarbe de Stiinte si Arte. Versurile sale cuprind numeroase referiri la universul romanesc caruia ii apartine poetul: Kora (Scoarta) , 1953; Nepocin polje (Campia neodihnei, 1956) ; Usprovna zemlja (Tara verticala) , 1972) ; Rez (Incizie) , 1981. Prieten cu Nichita Stanescu, a fost tradus de acesta la Bucuresti in 1966, apoi de Marin Sorescu in 1983. A fost tradus in numeroase limbi de circulatie universala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Popa, Victor Ion - enciclopedia universala

Popa, Victor Ion:  (n. 29 iunie 1895, Barlad - d. 30 martie 1946, Bucuresti) - dramaturg. A studiat Dreptul la Iasi, urmand in paralel si Conservatorul de muzica si arta dramatica. S-a remarcat mai ales prin comediile sale: Muscata din fereastra, 1928; Take, Ianke si Cadar, 1932, dar a scris si nuvele: Ghiceste- mi in cafea, 1938 si romane: Velerim si Veler Doamne, 1933; Sfarleaza cu Fofeaza, 1936, de buna tinuta epica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Popandaul (Citellus citellus) - enciclopedia universala

Popandaul (Citellus citellus):  Este un mamifer rozator, de mici dimensiuni care face parte din familia veveritelor cu care de altfel se aseamana foarte mult. Diferenta este ca popandaul are parul mai scurt,coada mai scurta si nu este adaptat la viata arboricola. La noi este des intalnit in zona de ses,pe imasuri si pajisti,acolo unde iarba este scurta iar ternenul cu denivelari pentru a-si putea sapa galeriile subterane. Putem spune ca prefera terenurile cu caracteristici de stepa. Popandaul este un animal dragalas si vioi. Este foarte precaut si este destul de greu sa te apropii de el. Blana este de culoare galben-cenusie iar pe burta este de un galben ruginiu. Lungimea lui este de aproximativ 20cm si greutatea de 250gr. Fiecare exemplar are locuinta lui,un sistem complicat de canale cu mai multe iesiri. Fiecare vizuina are un cuib special pregatit pentru iarna, captusit cu iarba si frunze unde popandaul hiberneaza incepand cu luna septembrie-octombrie si pana in luna martie. Perioada de imperechere incepe in luna aprilie si dupa o perioada de gestatie de 8 saptamani, femela va naste pana la 6 pui care la inceput sunt lipsiti de vedere. Dupa alte 5 saptamani puii de popandau parasesc vizuina pentru a incepe sapaturile la propriile galerii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Popescu Teodor d. - enciclopedia universala

Popescu Teodor d.:  (n. 1 iunie 1923, Boteni, Dambovita - d. 4 aprilie 1973, Bucuresti) teolog. A studiat Teologia la Bucuresti, Literele si Filosofia la Leipzig. Specializari in teologie la Atena si Paris. Profesor la Teologie la Chisinau si Bucuresti. Lucrari: Istoria crestinismului ca istorie a culturii, Chisinau, 1926; Encicliopedia patriarhilor ortodocsi de la 1848, 1935; Teologia ca stiinta, Bucuresti, 1937; Atitudinea Vaticanului fata de Ortodoxie in ultimii treizeci de ani, 1949; Conditiile istorice ale formarii vechilor Biserici Orientale, 1965.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 136 137 138

139

140 141 142 »
«

»