´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 14

Panelenism - enciclopedia universala

Panelenism:  Miscare nationalista care, in sec. XIX, a militat pentru crearea unui stat unic al tuturor grecilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pangolinul - enciclopedia universala

Pangolinul:  face parte dintre mamiferele edentate. El este acoperit de solzi si aproape ca-ti vine sa-l crezi un furnicar care si-a imbracat tot corpul intr-o camasa de zale. Cand se catara intr-un arbore, ai putea sa-l confunzi cu un con de brad! Solzii sai cornosi sunt alcatuiti din acelasi material ca si parul; ei sunt dispusi la fel cum sunt asezate tiglele pe acoperis. Ca si furnicarul, pangolinul se hraneste cu furnici si cu termite. Aceasta stradanie ii este inlesnita de botul sau ascutit si de limba lipicioasa. Pangolinul traieste in cuplu si este activ mai ales noaptea. Isi petrece ziua dormind ghemuit in vizuina lui, a carei intrare o astupa cu pamant, pentru a nu fi deranjat. Cand este atacat, se apara facandu-se ghem; aceasta ii permite sa-si protejeze capul, dar si abdomenul care este lipsit de solzi. Pangolinul este pe cale de disparitie. Din pacate, pentru a evita acest lucru, el nu poate conta pe urmasi, deoarece femela nu aduce pe lume decat un singur pui o data. Solzii puiului de pangolin sunt moi si nu se intaresc decat in a doua zi de viata. Pentru a se deplasa, el se prinde de obicei de spatele mamei sale, la fel cum fac si puii de maimuta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Paniculita - enciclopedia universala

Paniculita:  Inflamatie a tesutului adipos subcutanat. O paniculita poate fi provocata de luarea unor medicamente, de o boala generala (lupus eritematos, sarcoidoza, tuberculoza) sau de unii factori locali: frigul, frecarile cauzate de purtatul unor haine prea stramte. Boala se manifesta prin aparitia sub piele a unor tumefactii roz sau galbene, in general calde si sensibile, amplasate adesea pe membrele inferioare. Acesta cuprinde concomitent tratamentul simptomelor (repausul gambelor in pozitie suprainaltata, luarea de medicamente antiinflamatoare) si, atunci cand este posibil, suprimarea cauzei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Panislamism - enciclopedia universala

Panislamism:  Miscare politica aparuta la sfarsitul sec. XIX avand ca scop unirea tuturor popoarelor islamice, pentru apararea credintei si consolidarii opozitiei fata de expansiunea culturala si politica a occidentului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 11 12 13

14

15 16 17 »
«

»