´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 145

Porcul - enciclopedia universala

Porcul:  este un urias rotofei, cu o coada mica in forma de tirbuson! El mananca mult, de toate (este omnivor) si cu mult zgomot, grohaind si guitand; un vier mare (aceasta este denumirea masculului) poate cantari pana la 400 kg. Scroafa aduce pe lume vreo zece purcei care sug la orice ora, timp de 21 de zile; asadar cele 12 mamele ale ei nu sunt prea multe pentru a hrani aceasta mica populatie! De la porc se foloseste aproape totul: carnea, pielea pentru produse din piele si chiar unele fire de par (numit par de porc) pentru confectionarea de pensule. Este, de asemenea, de mare folos in domeniul medical (pielea lui este folosita pentru a se face grefe persoanelor cu arsuri grave). El are un remarcabil simt al mirosului, fiind de altfel folosit de multa vreme pentru a descoperi in pamant atat de ravnitele trufe (ciuperci).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Porcul cu negi - enciclopedia universala

Porcul cu negi:  este ruda africana a mistretului traieste in mici grupuri de circa zece indivizi. Culoarea lui este gri sau neagra, dar, deoarece ii place sa se tavaleasca in noroi, pare adesea rosu sau galben! Atunci cand fuge, coada ii este ridicata in aer, dandu-i o infatisare comica. Are un cap enorm, inarmat cu doua perechi de colti. De fapt, acestia sunt canini foarte dezvoltati; la indivizii mai batrani ei pot atinge o lungime de 60 cmetri! Porcul cu negi ii foloseste pentru a dezgropa plantele, tuberculii, insectele si larvele cu care se hraneste. Pentru aceasta el trebuie sa ingenuncheze, dar in aceasta pozitie trebuie sa fie foarte atent, deoarece este foarte vulnerabil si expus pradatorilor (hiena, leu, pantera). Masculul se deosebeste de femela prin 2 perechi de negi mari pe care ii are pe obraji. Dupa 5 luni de gestatie, femela se adaposte ste intr-o ascunzatoare veche a unui furnicar si da nastere la 3 pana la 5 pui.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Porcul-spinos - enciclopedia universala

Porcul-spinos:  poseda spini enormi; cei mai mari sunt situati pe spate si au o lungime de 25 cm si un diametru de 0,5 cm. In ciuda aspectului sau spinos, acest rozator este total inofensiv. Iese noaptea pentru a gasi plantele si fructele de care are nevoie. Traieste in America de Nord, in sudul Europei, in Asia si in Africa. Atunci cind se simte amenintat, el se intoarce si merge cu spatele. Spinii sai se desprind usor: astfel, daca ei ating adversarul, pot ramane infipti in pielea acestuia, provocandu-i dureri foarte vii. Singurul mijloc pe care pradatorii sai (precum rasul) il pot folosi pentru a-l manca, este sa-l intoarca pe spate si sa-l apuce de abdomenul lipsit de spini. Porcul-spinos se deplaseaza greu pe sol, dar este un excelent inotator. El are gheare puternice cu ajutorul carora isi sapa vizuina in care doarme ziua. Dupa o gestatie care dureaza intre 2 si 4 luni, femela aduce pe lume intre 2 si 4 pui care pot trai in jur de 20 de ani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Porfirie - enciclopedia universala

Porfirie:  Boala ereditara cauzata de o tulburare a sintezei hemului (fractiunea neproteica a hemoglobinei) si caracterizata prin acumularea in tesuturi a unor substante intermediare ale acestei sinteze, porfirinele. Porfiriile sunt boli foarte rare. Exista mai multe forme de porfirie, corespunzand mutatiilor genelor diferitelor enzime ale sintezei hemului. Aparitia simptomelor este variabila, unele survenind in cursul copilariei, altele la varsta adulta. Protoporfiria se manifesta din copilarie prin usoare tulburari cutanate dupa expunerea la soare. Porfiria intermitenta acuta se manifesta de cele mai multe ori la varsta adulta prin dureri abdominale acute, uneori prin crampe, printr-o slabiciune musculara si prin tulburari psihice. Urinele devin rosii atunci cand sunt lasate sa astepte. Numeroase medicamente, ca barbituricele, contraceptivele orale, sulfamidele si fenitoina, se afla la originea acestor crize. Porfiria varietaga, sau mixta, este apropiata de porfiria intermitenta acuta, dar subiectul prezinta, in plus, vezicule pe regiunile cutanate expuse soarelui. Coproporfiria ereditara, de asemenea apropiata de porfiria intermitenta acuta, poate si ea sa se traduca prin anomalii cutanate. Porfiria cutanata tardiva, cea mai frecventa, se manifesta mai ales la varsta adulta, de unde si numele ei, si se traduce prin vezicule pe piele dupa expunerea la soare. In caz de ranire, cicatrizarea este indelungata. Urinele sunt adesea rosietice sau cafenii. Tulburarile sunt declansate printr-o boala a ficatului, uneori de origine alcoolica. Porfiria eritropoietica congenitala, sau boala lui Giinther, se traduce de la nastere prin eruptii cutanate, printr-o crestere a volumului splinei, printr-o coloratie rosie a dintilor si prin accidente hemolitice acute (distrugerea subita a unei mari cantitati de globule rosii). Tratamentul, dificil, consta in primul rand in evitarea factorilor declansanti: expunere la soare, medicamente. Administrarea de glucoza sau a unui medicament inrudit chimic cu hemul poate fi utila pentru a trata crizele de porfirie intermitenta acuta, de porfirie varietaga sau de coproporfirie ereditara. In porfiria cutanata tardiva, este aplicata uneori o flebotomie (sangerare venoasa).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 142 143 144

145

146 147 148 »
«

»