´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 148

Portretul literar - enciclopedia universala

Portretul literar:  Reprezinta descrierea unui personaj, defineste trasaturile care permit identificarea si analiza acestuia. Tipuri de portret: portretul exterior (fizic): descrie trasaturile fetei, imbracamintea, dar si tinuta, silueta, vocea; e realizat prin vocabular concret (campuri lexicale de tip anatomic, senzatii, etc); portretul mixt (fizico - psihologic) este cel mai des folosit; portretul interior (psihologic sau moral): descrie trasaturile de caracter ale personajului, calitatile si defectele, aptitudinile, gesturile, etc.; e realizat mai ales prin vocabular abstract (campuri lexicale ale gandirii, ale sentimentului si ale moralei).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Porumbelul - enciclopedia universala

Porumbelul:  are un simt al orientarii extrem de bine dezvoltat. Si in prezent porumbelul voiajor este folosit in zboruri lungi de orientare. El este capabil sa zboare mai mult de 20 de ore fara sa se opreasca. Porumbelul poate fi intalnit aproape peste tot: il auzi gangurind in orase, in parcurile publice, la tara. Cateodata, poate provoca stricaciuni mari. La tara, de exemplu, le face mari necazuri fermierilor, deoarece se hraneste cu produsele recoltelor lor (mazare, rapita, floarea-soarelui, grau). Isi face cuibul in arbori, sub pantele acoperisurilor sau chiar pe statui. Cuibul este o mica platforma construita din ramurele. Aici femela depune primavara 2 oua mici, albe. Ea poate avea o a doua ponta la inceputul verii si, uneori, chiar o a treia foarte devreme la inceput de toamna.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Porumbelul gulerat (Columba palumbus) - enciclopedia universala

Porumbelul gulerat (Columba palumbus):  Porumbelul popesc, porumbel mare, porumbel salbatic este o pasare migratoare, prezenta la noi pana in luna noiembrie. In aceasta luna se aduna in stoluri mari in zonele sudice ale tarii si mai ales in Delta Dunarii. Daca conditiile sunt favorabile si poate gasi hrana ramane si in perioada iernii. Porumbelul gulerat este o pasare timida si foarte prevazatoare. O putem intalni in paduri retrase si linistite incepand cu zona de ses si pana la padurile de conifere. Mai rar se stabileste in parcurile mari si linistite din orase, cu copaci batrani. Infatisarea porumbelului gulerat este specifica familiei porumbeilor. Capul si jumatatea superioara a gatului sunt de culoare albastrui cu reflexii metalice. Pe gat, de o parte si de alta, sunt vizibile doua pete albe care i-au dat si numele si care sunt si semnul distinctiv al speciei alaturi de conturul alb al aripilor. Gulerul nu este vizibil la tinerii din anul respectiv asa cum se observa in fotografia a doua. Pe spate si pe aripi penajul este cenusiu iar pe gusa si pe piept are nuante roz. Ciocul si picioarele sunt rosiatice. Lungimea corpului este de 42cm, anvergura aripilor de pana la 80cm iar greutatea maxima este de 550g. Porumbelul gulerat este o pasare care isi alege perechea pe viata (monogama) si este foarte devotat perechii lui. Din acest motiv perechile de porumbei au fost preluate ca simbol pentru proaspetii casatoriti. Cuibul este construit in copaci, la incheieturile crengilor, intr-un stil destul de rudimentar. Femela depune 2 oua de culoare alba iar clocitul este asigurat de ambii parteneri timp de 15 zile. Perechile cresc de obicei doua serii de pui pe an si mai rar trei. La inceput puii sunt orbi si sunt hraniti cu un fel de lapte produs de gusa parintilor. Mai tarziu vor fi hraniti cu cereale si seminte din gusa parintilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

posesor - enciclopedia universala

posesor:  Persoana fizica sau juridica care detine numai posesiunea si folosinta din dezmembramintele dreptului de proprietate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 145 146 147

148

149 150 151 »
«

»