´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 149

POSIX - enciclopedia universala

POSIX:  (Portable Operating System Interface) - standard ce se refera la interfata intre diverse sisteme de operare si aplicatii soft rulate sub acestea. Aplicatiile scrise in conformitate cu acest standard nu fac apel la elementele specifice sistemului de operare, ci doar la comenzi POSIX, ceea ce garanteaza aplicatiilor portabilitate deplina pe orice sisteme de operare conforme standardului POSIX.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Posologie - enciclopedia universala

Posologie:  Doza a unui medicament de luat in cursul unui tratament. Pe reteta unui medic figureaza doua indicatii esentiale: doza de luat la fiecare priza si doza pentru 24 de ore. Pentru anumite medicamente foarte active, ca aminozidele (antibiotice) sau digitalicele, care pot fi toxice dincolo de o anumita cantitate, medicul tine, de asemenea, cont de doza saptamanala sau de doza totala absorbita in cursul tratamentului. Posologia este legata mai ales de natura medicamentului si de puterea sa de actiune (ca ordin de marime, de exemplu, cantitatile prescrise merg de la miligram pentru estradiol pana la gram pentru aspirina), de modul de administrare (dozele sunt in general mai crescute pe cale orala decat prin injectare, deoarece absorbtia digestiva rar este totala), de varsta pacientului si de bolile pe care acesta le poate avea in acelasi timp cu boala tratata (insuficienta renala, in particular, face delicata administrarea de medicamente care sunt mai greu eliminate de catre rinichi). De asemenea, trebuie sa se tina cont de afectiunea tratata (unele dureri pot fi atenuate cu doua grame de aspirina, in timp ce 5 grame din acelasi produs abia sunt suficiente in tratamentul crizelor de reumatism inflamator), de eventualele interactiuni cu alte medicamente, de sex, uneori de factorii ereditari. Marja terapeutica corespunde diferentei dintre doza terapeutica si doza toxica. Ea este uneori foarte mica; acesta este cazul, in particular, pentru derivatii digitalinei. In concluzie, bolnavul trebuie sa se conformeze strict prescriptiei medicului. In general, atunci cand bolnavul uita sa-si ia priza de medicament, este de ajuns ca acesta sa ia medicamentul de indata ce a constatat omisiunea si sa astepte minimum doua ore inainte de a relua tratamentul. Daca uitatul se repeta, este recomandabil sa se ceara sfatul farmacistului sau medicului care a prescris medicamentul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Post - enciclopedia universala

Post:  Oprire totala a alimentatiei, cu mentinerea sau nu a consumului de apa. In cursul postului, organismul nu mai primeste energie prin alimentatie. In consecinta, rezervele sale sunt mobilizate incepand cu a sasea ora de post: mai intai rezervele glucidice, stocate sub forma glicogenului in ficat si muschi, apoi rezervele proteinice ale muschilor si cele lipidice ale tesutului adipos. De altfel, organismul se adapteaza la post reducandu-si cheltuielile energetice. Corpul isi pierde treptat muschii si grasimea, ceea ce duce la o pierdere insemnata in greutate si la o denutritie daca postul se prelungeste. Functionarea sistemului hormonal este puternic alterata: oprirea secretiilor de hormoni sexuali, micsorarea secretiei de insulina si de hormoni tiroidieni si cresterea secretiilor de glucagon si de cortizol. Inima, rinichii, pancreasul si tubul digestiv se atrofiaza, chiar si sistemul limfatic, ceea ce antreneaza o diminuare a capacitatilor de rezistenta la infectii. Moartea survine, in general, dupa 8-10 zile de post complet (fara apa) si dupa doua luni daca a fost mentinut consumul de bauturi. Nici postul, nici trecerea peste mese nu este o metoda buna pentru a pierde din greutate, deoarece organismul se adapteaza reducandu-si cheltuielile si isi compenseaza pierderile energetice din mesele urmatoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

POST - enciclopedia universala

POST:  (Power-On Self Test) - un set de rutine stocate intr-o memorie ROM care testeaza diferite sisteme componente ca RAM, disk drive-uri si tastatura, pentru a determina daca sunt bine conectate si gata de operare. Daca sunt depistate probleme, operatorul este alertat prin afisarea unui mesaj, deseori acompaniat de un numar de diagnostic, pe ecran. Daca POST s-a desfasurat cu succes, se trece controlul sistemului de incarcare a sistemului de operare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 146 147 148

149

150 151 152 »
«

»