´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 15

Pann, Anton - enciclopedia universala

Pann, Anton:  (n. 1796, Sliven, Bulgaria -m. noiembrie 1854, Bucuresti; nume la nastere: Antonie Pantaleon) - poet si muzician. A fost cantaret de biserica si profesor de muzica la scoala romaneasca din Scheii Brasovului. Din 1843 a devenit proprietar de tipografie. A tiparit lucrari de cult si lucrari proprii, de teorie muzicala: Gramatica melodica, dupa 1843. Preferinta sa a mers catre culegereacantecelor de lume: Indreptatorul betivilor si a poeziilor si povestilor populare: Poezii populare, 1846; Culegere de proverburi sau Povestea vorbii, 1847; Nezdravaniile lui Nastratin Hogea, 1853; Culegere de povesti si anegdote, 1854. A ramas cunoscut pentru prelucrarea originala a motivelor orientale si balcanice. A compus muzica pentru poezia Un rasunet de AndreiMuresanu, cunoscuta azi sub numele Desteapta-te romane si devenita imnul national al Romaniei dupa1989.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Panoftalmie - enciclopedia universala

Panoftalmie:  Infectie majora a totalitatii tesuturilor unui ochi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Panoramica dentara - enciclopedia universala

Panoramica dentara:  Radiografie carc permite vizualizarea pe un singur cliseu a arcadelor dentare, a maxilarelor si a partilor inferioare ale foselor nazale si ale sinusurilor maxilare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pansament - enciclopedia universala

Pansament:  Aplicare pe o plaga a compreselor mentinute cu bandaje sau cu banda adeziva si destinate sa protejeze leziunea, acoperita astfel, de socuri si de infectie. Material utilizat pentru protejarea si ingrijirea unei plagi. Exista diferite feluri de pansamente care exercita, in functie de caz, o actiune cicatrizanta, absorbanta, dezinfec-tanta sau compresiva. Pansamentul uscat se caracterizeaza prin utilizarea de comprese neimpregnate, mentinute printr-o banda adeziva si care acopera o plaga simpla, curatata in prealabil cu ajutorul unei comprese sterile imbibata intr-un produs antiseptic. Pansamentul umed poate fi de doua feluri. Pansamentul alcoolizat este constituit din comprese imbibate in alcool, in general de 70°, si acoperite cu un strat gros de vata si apoi de un bandaj. Acest pansament provoaca o vasodilatatie locala si o actiune antiinflamatorie si calmanta. El se aplica indeosebi pe panaritii si pe plagile foarte infectate. Acest pansament trebuie reinnoit cu regularitate, cel putin de 4 ori pe zi. Pansamentul pe baz.a de pasta antiflogistica are o actiune decongestionanta si antiseptica. El este utilizat mai ales in caz de dermatoza acuta si zemuinda. Pasta, incalzita la bain-Marie, se pune intre doua comprese, mentinute daca este posibil printr-un bandaj. Pansamentul este aplicat cu grija, cu scopul de a evita o arsura pe zona inflamata. El trebuie sa fie reinnoit de doua ori pe zi. Pansamentul gras este format dintr-o compresa si substanta grasa. Pansamentul gras favorizeaza cicatrizarea. EI nu adera la plaga si permite reconstituirea epidermului. Pansamentele grase preunse sunt facute din tifon impregnat cu ulei, camfor, amestecuri de produse cu actiune antiinflamatorie si antibiotica sau doar cu antibiotice. Pansamentele grase pe baza de pomada sau balsam sunt acoperite cu comprese uscate, mentinute cu banda adeziva. Substantele utilizate au proprietati protectoare si favorizeaza regenerarea epidermului. Pansamentul pelicula se obtine prin pulverizarea unei substante, cu ajutorul unui aparat de aerosoli. El se aplica de plagile in curs de cicatrizare si realizeaza o protectie cutanata invizibila, sterila, permeabila la aer, constituita dintr-un film (pelicula) de material plastic sau acrilic. Pansamentul compresiv este acel pansament, care exercita o presiune asupra plagii, este aplicat atunci cand plaga sangereaza. El este mentinut cu ajutorul unei benzi elastice adezive timp de maximum 20 de minute.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 12 13 14

15

16 17 18 »
«

»