´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 150

Post-partun - enciclopedia universala

Post-partun:  Perioada care se intinde intre nastere si reaparitia fluxului menstrual. Post-partumul dureaza aproximativ sase saptamani atunci cand mama nu alapteaza, mai mult atunci cand ea alapteaza. In absenta alaptatului, primul flux menstrual reapare la aproximativ 45 de zile dupa nastere. In caz de alaptare, revenirea fluxului menstrual are loc in mod obisnuit intre a 10-a si a 12-a saptamana dupa nastere. In ambele cazuri, revenirea fluxului menstrual este uneori precedata de o ovulatie. Dupa delivrenta, uterul se contracta formand un bulgare (glob uterin). Apoi, el isi regaseste treptat dimensiunile (8 centimetri inaltime) si greutatea (70 grame) avute anterior sarcinii. Aceasta retractie este insotita de contractii uterine dureroase a caror intensitate creste cu numarul de nasteri si dureaza doua pana la sase zile. Timp de aproximativ 3 saptamani, apar pierderi sangvine numite lohii. In primele zile acestea sunt de un rosu intens, apoi devin rozalii, ulterior se brunifica si inceteaza spre a 3-a saptamana. Muschii si ligamentele perincale, relaxate, isi regasesc tonusul, precedand in aceasta privinta muschii peretelui abdominal, lasat dupa nastere. Sanii se modifica: daca femeia alapteaza, colostrul (lichid galben secretat dupa nastere) lasa locul laptelui, ceea ce intareste pieptul, in a 3-a zi dupa nastere; daca femeia nu alapteaza, un tratament permite secarea secretiei lactate, iar sanii isi reiau mai repede volumul lor normal. Greutatea corporala descreste treptat. Celor 5 kilograme pierdute la nastere li se adauga, in zilele care urmeaza, 2-3 kilograme datorita eliminarii de lichid. Incepand cu cea de-a 25-a zi a post-partumului, trebuie luate precautii contraceptive, deoarece inainte de revenirea fluxului menstrual poate avea loc o ovulatie. Zilele care urmeaza nasterii sunt frecvent marcate printr-o stare de hipersensibilitate, de euforie sau de iritabilitate si de o insomnie. Actualmente, netodele de psihoterapie care vizeaza "familiarizarea" Buuna-copil previn si reduc considerabil problemele psihice ale post-partumului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Postelnic - enciclopedia universala

Postelnic:  Titlu dat in Tarile Romane unui mare boier, membru al sfatului domnesc, care avea in grija camera de dormit a domnului si organiza audientele la domn.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Posthipofiza - enciclopedia universala

Posthipofiza:  Parte posterioara a hipofizei (mica glanda endocrina situata sub encefal), legata de hipotalamus (structura cerebrala reglatoare a functiilor organismului) prin tija pituitara si care asigura stocarea hormonilor ce provin de la neuronii hipotalamici.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Postmaturitate - enciclopedia universala

Postmaturitate:  Stare a unui copil nascut dupa termen (dincolo de 43 de saptamani de amenoree). Dincolo de termenul normal de nastere (41 de saptamani de amenoree), o sarcina trebuie sa faca obiectul unei supravegheri indeaproape; nasterea este declansata in mod obisnuit dupa o saptamana de intarziere. Daca un astfel de copil este mai fragil in utero, in schimb, supravegherea sa dupa nastere nu este diferita de cea a unui copil nascut la termen.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 147 148 149

150

151 152 153 »
«

»