´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 159

Preda, Marin - enciclopedia universala

Preda, Marin:  (n. 5 august 1922, Silistea Gumesti, jud. Teleorman - d. 16 mai1980, Mogosoaia) - prozator. A absolvit Scoala Normala la Abrud. A frecventat cenaclul Sburatorul si a lucrat ladiverse publicatii: Timpul (1941, corector) , Romania libera (1945, corector) , Viataromaneasca (1952, redactor) . Director al Editurii Cartea Romaneasca a Uniunii Scriitorilor (1970-1980) . Membru corespondent al Academiei (1974) si membru titular post mortem (1990) . A scris nuvele: Intalnirea din pamantuiri, 1948; Desfasurarea, 1952, Premiul de Stat si romane cu subiect taranesc, istoric si autobiografic: Morometii, vol. I, 1955, Premiul de Stat, vol. II, 1967; Marele Singuratic, 1975; Delirul, 1975; Intrusul, 1976; Cel maiiubit dintre pamanteni, 1980. A scris si memorialistica: Viata ca o prada, Premiul Uniunii Scriitorilor, 1977. A infaptuit, in liniile sale importante, programul cultural trasat de Petru Dumitriu pana in 1960. A fost unul dintre putinii scritorii romani contemporani care a sesizat modificarea profunda de optica si optiune a societatii romanesti, ce avea sa produca revolutia de la 1989.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Preeclampsie - enciclopedia universala

Preeclampsie:  Stare patologica a femeii insarcinate, care apare dupa a 20-a saptamana de sarcina, ce se caracterizeaza printr-o hipertensiune arteriala, o proteinurie (prezenta de proteine in urina) si de luare in greutate, cu edem. Preeclampisa se manifesta prin dureri de cap, prin senzatii vizuale anormale (muste, puncte luminoase), zbarnaituri in urechi, edeme ale membrelor si ale fetei si o hipertensiune arteriala insemnata. Netratata, preeclampsia poate fi foarte grava, atat pentra copil, cat si pentru mama. Complicatiile fetale sunt: suferinta fetala, moartea in ulero sau moartea la nastere. Complicatiile materne sunt: eclampsia (definita prin aparitia de convulsii), hematomul retroplacentar (colectia de sange intre placenta si peretele uterin), insuficienta renali acuta, edemul cerebral, hemoragiile masive si tulburarile coagularii sangvine. O preeclampsie impune o spitalizare CD odihna completa, tratament al hipertensiunii arteriale ti supraveghere indeaproape a femeii gravide (prin dozari ak nivelului ureei si creatininei in sange), precum si a fatulai cu ajutorul unei monitorizari permanente. Cu scopul dea evita punerea in pericol a vietii copilului si a mamei, se poate decide provocarea unei nasteri inainte de termen.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Prefect - enciclopedia universala

Prefect:  1. Functionar al administratiei civile sau militare din Roma antica. 2. Sef al administratiei si politiei intr-un judet, in vechea organizatie administrativa a tarii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pregnandiol - enciclopedia universala

Pregnandiol:  Substanta care provine din degradarea progesteronului (hormon secretat indeosebi de catrc corpul galben si de catre placenta).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 156 157 158

159

160 161 162 »
«

»