´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 16

Panslavism - enciclopedia universala

Panslavism:  Miscare politica si culturala aparuta in Rusia, in sec. XIX, care preconiza unirea tuturor popoarelor slave intr-un singur stat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Panta - enciclopedia universala

Panta:  unghiul de inclinare al unei suprafete topografice fata de un plan orizontal (se exprima in grade).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pantarusul (Troglodytes troglodytes) - enciclopedia universala

Pantarusul (Troglodytes troglodytes):  Sau ochiul boului cum mai este denumit, este una din cele mai mici pasari care traies in Romania. Este o pasare sedentara insa iarna se observa o usoara crestere a efectivelor deoarece vin la noi in tara ca sa ierneze si perechile care au cuibarit in nordul Europei si al Asiei. Pantarusul este o pasare cu o adaptabilitate extraordinara. Poate fi vazut de la zonele foarte joase si pana la platorurile montane si de la padurile intinse si pana in jonele cu vegetatie saraca. Nu ocoleste nici parcurile si gradinile. Este o pasare greu de vazut si mai ales greu de fotografiat datorita dimensiunilor sale reduse, a habitatului si a faptului ca este o pasare foarte energica, aflata intr-o continua miscare prin tufisurile in care isi cauta hrana. Pantarusul are o culoare generala maronie-caramizie, cu striatii de culoare brun inchis. Ca semn distinctiv putem observa spranceana de culoare galbui. Exista si o subspecie, Troglodytes troglodytes zetlandicus care este prezenta doar in insulele Shetland din N-E Scotiei. Aceasta are aceeasi conformatie a penajului dar cu o nuanta generala cenusie. Lungimea pantarusului este de 10 cm, anvergura aripilor de 13-17 cm si o greutate de 8-13 g. Pantarusul isi face de obicei cuibul pe sol printre radacini si vegetatia deasa si mai rar in arbusti si copaci. Femela depune 5-6 oua iar perioada de incubatie este de 15 zile. Perechile cresc doua serii de pui pe an.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Panteon - enciclopedia universala

Panteon:  1. Templu consacrat de greci si de romani tuturor zeilor. 2. Monument national in care se depun ramasitele pamantesti ale oamenilor ilustri.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 13 14 15

16

17 18 19 »
«

»