´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 161

Preocupari literare - enciclopedia universala

Preocupari literare:  (1936-1943) - lunar, Bucuresti. Revista a Societatii Prietenii istoriei literare condusa de Petre V. Hanes, apoi de Vladimir Streinu. Din 1943 a continuat sub numele Kalende.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Preparatie farmaceutica - enciclopedia universala

Preparatie farmaceutica:  Medicament preparat de un farmacist sau de un preparator de farmacie. O preparatie farmaceutica este opusul specialitatilor farmaceutice care sunt fabricate industrial.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Prepelita (Coturnix coturnix) - enciclopedia universala

Prepelita (Coturnix coturnix):  Este foarte asemanatoare cu potarnichea dar mai mica, avand o greutate de aproximativ150g. Marea diferenta intre ele este ca prepelita este oaspete de vara, sosind la noi in luna aprilieiar toamna ne paraseste pentru a ajunge in zone mai calde. Cel mai des o intalnim in zonele de campie,in miristi sau in campurile cu faneata sau lucerna. Prepelita mai este cunoscuta si sub numele de pitpalac si este des intalnita in literatura noastra, de la povesti vanatoresti si pana la povesti pentru copii. Este o pasarea foarte iubita de lucratorii campului deoarece ii insoteste mereu cu cantecele ei cu care isi aduna puii. Penajul are o culoare generala bruna cenusie,cu dungi transversale albicioase. Pe piept si pe burta este de culoare alba galbui. Zboara doar atunci cand pericolul este iminent, in rest prefera sa stea bine ascunsa,lipita de pamant, ajutata si de penajul sau. Cuibul il face pe pamant. Femela depune pana la 15 oua pe care le cloceste singura. Perioada de incubatie este de 21 de zile. Puii sunt crescuti exclusiv de catre femela. Sporul anual de pui depinde foarte mult de capriciile naturii. In anii cu ploi multe si abundente sunt foarte multe cuiburi distruse de suvoaiele de apa. Puii sunt hraniti in prima parte a vietii lor cu insecte si larve iar mai tarziu invata sa manance diferite seminte si fruncte. In ultimii ani se observa o scadere masiva a efectivelor si asta se datoreaza atat vanatului clasic cat mai ales metodelor de prindere "industriala" cu ajutorul unor plase pe traseele de migratie ale pasarilor. Ultima metoda de a le vana nu este specifica tarii noastre. In tarile arabe sunt vanate in mod traditional cu ajutorul soimilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Preput - enciclopedia universala

Preput:  Pliu cutanat situat la extremitatea penisului, care acopera glandul. La unii copii, preputul ramane stramt pana la varsta de 3 sau 4 ani, ceea ce face dificila decalotarea glandului, daca nu chiar imposibila. El nu trebuie intins fortandu-l si, daca aceasta nu antreneaza nici infectie, nici jena la mictiune, abtinerea de la tratament este regula generala; in caz contrar se poate practica o circumcizie. Preputul poate fi sediul a numeroase atingeri: malformatii congenitale (el nu inconjoara complet organul viril in caz de hipospadias sau de epispadias, doua malformatii in care meatul uretral nu se gaseste pe locul normal la extremitatea glandului, ci deasupra sau dedesubt), dermatoze, tumori, infectii (cu transmisie sexuala indeosebi) etc. Fimoza este o stramtare a orificiului preputial care impiedica decalotarea glandului. Parafimoza, complicatie frecventa a fimozei, este o strangulare a bazei glandului penian printr-un inel preputial prea stramt, care necesita o interventie chirurgicala rapida.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 158 159 160

161

162 163 164 »
«

»