´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 162

Presare - enciclopedia universala

Presare:  Proces tehnologic prin care sunt produse piesele de masina prin fasonarea unor bucati de metal laminate sau prin indoirea sau alungirea acestora cu ajutorul unor unelte speciale montate pe o presa universala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Presiune arteriala - enciclopedia universala

Presiune arteriala:  Presiune pulsanta rezultata din contractia regulata a inimii (aproximativ in fiecare secunda), care creeaza un sistem de forte ce propulseaza sangele in toate arterele corpului. Presiunea arteriala este adesea numita, impropriu, "tensiune arteriala". Cifrele normale ale presiunii arteriale se situeaza intre 10 si 14 centimetri de mercur pentru maxima si intre 6 si 9 centimetri pentru minima. Dupa Organizatia Mondiala a Sanatatii (ONS.), aceste cifre nu trebuie sa depaseasca valoarea 16 pentru presiunea sistolica si valoarea 9 pentru presiunea diastolica. Presiunea diastolica este, in principiu, egala cu jumatate din presiunea sistolica la care se adauga cifra 1. Dar diferenta intre maxima si minima (presiunea diferentiala) poate fi modificata in anumite conditii patologice; se vorbeste atunci de ciuntirea sau de largirea diferentialei: o ciuntire poate fi observata daca forta contractila a ventriculului stang scade; o largire atunci cand o anomalie a valvulei aortice provoaca un reflux sangvin din aorta in ventriculul stang (insuficienta aortica). Este un lucru normal sa se constate o crestere progresiva a presiunii arteriale cu varsta si se admite ca normala o presiune sistolica reprezentata prin cifra 10 majorata cu numarul de decenii ale pacientului: astfel, pentru o persoana de 50 de ani, se obtine 10 + 5 = 15 pentru presiunea sistolica, iar pentru un subiect de 20 de ani, 10 + 2 = 12 pentru presiunea sistolica. Este, de asemenea, normal ca presiunea sistolica sa creasca cu 4 pana la 6 centimetri de mercur in cursul unui efort putin important. Presiunea arteriala se masoara cu ajutorul unui sfingmomanometru sau tensiometru. Masurarea trebuie sa fie facuta pe un subiect aflat la orizontala dupa 5-10 minute de odihna. Uneori se cere subiectului sa poarte un aparat de masurare ambulatorie a presiunii arteriale (N A P A.), sau Holter tensional, care inregistreaza pe durata a 24 de ore variatiile de presiune si permite stabilirea unei mai bune estimari a ingrijirii "tensiunii" subiectului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Presiune atmosferica - enciclopedia universala

Presiune atmosferica:  este forta cu care aerul atmosferic apasa asupra obiectelor si asupra suprafetei terestre, exprimata in mm. a col. de mercur sau mb.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Presiune hidrostatica - enciclopedia universala

Presiune hidrostatica:  forta de compensare exercitata de coloana superioara de lichid.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 159 160 161

162

163 164 165 »
«

»