´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 163

Presiunea de admisie - enciclopedia universala

Presiunea de admisie:  Cresterea peste presiunea atmosferica produsa in interiorul conductei de admisiune de orice compresor de supraalimentare. Se masoara in kgf/cm², milimetri coloana de mercur sau bari.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Presiunea de supraalimentare - enciclopedia universala

Presiunea de supraalimentare:  Da suprapresiunea cu care un turboalimentator introduce aer in camerele de ardere. Cu cat mai mare este presiunea, cu atat mai mult oxigen ajunge in cilindru si cu atat mai mult combustibil poate fi injectat. In aceeasi relatie creste si randamentul. La motoarele pe benzina, creste insa riscul de a se produce batai (detonari).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Presura galbena (Emberiza citrinella) - enciclopedia universala

Presura galbena (Emberiza citrinella):  Este raspandita in aproape toata Europa, mai putin Peninsula Iberica si nordul extrem. La noi in tara este o pasare specifica zonelor impadurite de deal insa poate fi intalnita si in padurile mai joase sau in vaile muntilor. Presura galbena are un penajul in care predomina culorile galben si brun. Galbenul este prezent pe cap si pe burta iar diferitele nuante de brun le intalnim pe spate si pe aripi. La mascul se poate observa o pata rosiatica pe spate care este mult mai intensa primavara cand este si perioada imperecherii. Presura galbena are lungimea corpului de 16 cm, anvergura aripilor de 23-29 cm iar greutatea de 25-30g. Presura galbena isi construieste cuibul direct pe sol in ierburile inalte sau in tufisurile joase. Femela depune cate 3-5 oua in 2-3 serii pe an iar perioada de incubatie este de 14 zile. Hrana este alcatuita in principal din seminte pe care le cauta direct de pe sol si mai rar din insecte. Iarna se aduna in stoluri mari care sunt mereu in cautarea terenurilor cu seminte. Migreaza doar exemplarele din Nordul Europei si din acest motiv la noi se observa o crestere a populatiilor in perioada de iarna. Presura galbena nu este o specie amenintata cu disparitia si nici nu reprezinta interes vanatoresc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Presura sura (Miliaria calandra) - enciclopedia universala

Presura sura (Miliaria calandra):  Este o pasare des intalnita in zonele joase, deschise cu palcuri izolate de copaci si arbusti. In perioada verii poate urca in vaile montane. Iarna se aduna in stoluri si migreaza pe distante scurte in cautarea hranei. Presura sura prefera clima mai calda si din acest motiv lipseste din N Europei si creste densitatea exemplarelor in S Europei, in special in Bazinul Marii Mediterane. Aspectul este asemanator cu cel al unei vrabii, cu o coloratie generala maronie-cenusie si multe dungi de culoare brun inchis. Corpul pare indesat si robust iar ciocul puternic. Specific speciei este formatiunea triunghiulara de la baza ciocului, vizibila cand acesta este deschis. Lungimea corpului este de 18 cm, anvergura aripilor de 26-30 cm iar greutatea maxima de 55g. Presura sura se hraneste cu diferite insecte si seminte in perioada verii iar iarna consuma doar seminte. Cuibul este construit direct pe pamant, bine mascat in iarba sau tufisuri. Femela depune 3-5 oua in 1-2 serii pe an.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 160 161 162

163

164 165 166 »
«

»