´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 164

Pretor - enciclopedia universala

Pretor:  1. Magistrat in Roma antica cu rang imediat inferior consulului, avand atributii judecatoresti; guvernator al unei provincii romane. 2. Conducatorul administratiei si politiei intr-o plasa, unitate administrativ-teritoriala a Romaniei interbelice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Prevenire - enciclopedia universala

Prevenire:  Totalitate a mijloacelor puse in aplicare pentru a evita aparitia, expansiunea sau agravarea anumitor boli.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Prezbiacuzie - enciclopedia universala

Prezbiacuzie:  Diminuare treptata a acuitatii auditive cauzata de o imbatranire a sistemului auditiv. Prezbiacuzia este legata de degenerescenta celulelor ciliate ale organului auzului, sau organului lui Corti, situat in canalul cohlear. Ea se manifesta mai ales dupa varsta de 60 de ani printr-o diminuare bilaterala si simetrica a acuitatii auditive. Prezbiacuzia se manifesta mai intai la frecventele inalte, intinzandu-se apoi treptat si la cele grave. Diagnosticul este confirmat prin audiograma, examen care consta in auzirea, cu fiecare ureche, a unor sunete de diferite intensitati si frecvente. Nici un tratament medical sau chirurgical nu poate actualmente nici preveni, nici ameliora prezbiacuzia. Doar purtatul unei proteze auditive externe amplificatoare permite subiectului sa aiba o mai buna perceptie auditiva.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Prezbitie - enciclopedia universala

Prezbitie:  Diminuare treptata a puterii de acomodare a ochiului care antreneaza o stanjenire a vederii de aproape. Sinonim: prezbiopzie. Prezbitia este provocata de o pierdere progresiva a supletei cristalinului, legata de procesul natural de imbatranire: ea priveste majoritatea persoanelor trecute de 40 de ani. O persoana atinsa de prezbitie, denumita prezbit, vede prost obiectele de aproape si citeste cu greutate un text prea apropiat de ochi. Persoanele prezbite resimt dureri de cap sau senzatii de arsuri oculare, mai ales seara. Dupa o perioada de timp, ele nu mai pot citi fara ochelari. Prezbitia creste progresiv cu varsta, obligand subiectul sa-si schimbe cu regularitate lentilele; spre varsta de 60 de ani vederea se stabilizeaza. Prezbitia este corectata cu lentile convergente a caror putere este crescuta la 4-5 ani timp de vreo 20 de ani, pana cand micsorarea puterii de acomodare sa ajunga sa fie total stabilizata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 161 162 163

164

165 166 167 »
«

»