´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 166

Prigoria (Merops apiaster) - enciclopedia universala

Prigoria (Merops apiaster):  O putem considera fara tagada una din podoabele lumii noastre pasaresti. Este atat de viu si frumos colorata incat ai impresia ca este o bucata din curcubeu, pare ca este o pasare exotica din padurile tropicale ratacita pe la noi. In Europa, prigoria este intalnita doar in zonele sudice cu un climat mai cald. In momentul de fata numarul prigoriilor este in scadere si necesita masuri de conservare. La noi pot fi vazute pe tot cuprinsul tarii in carierele de piatra sau in malurile lutoase in care sapa galerii pentru a-si face cuibul. Prigoria mai este denumita si albinarel sau viespar pentru ca sunt o pacoste pentru apicultori, consumand albinele cu mare placere. Se spune ca atunci cand gaseste cate un cuib de albine nu pleaca de acolo pana nu le mananca pe toate. La infatisare prigoria seamana cu o mierla numai ca e mai zvelta si are ciocul mai lung si mai subtire si cu coada un pic mai lunga. Are o lungine de aproximativ 28 cm, anvergura aripilor de 40 cm si o greutate de 50-70 g. Pe vremuri erau foarte cautate pentru penele lor care erau folosite in scopuri ornamentale. Le place foarte mult sa manance albine si viespi dar nu se dau deoparte nici de la cosasi si lacuste precum si alte insecte. Pot consuma pana la 200 de insecte pe zi. Cuiburile le fac in malurile lutoase in niste galerii pe care le sapa singure. Lungime tunelului este in medie de 1m si la capat cu o camera unde se afla si cuibul. Femela depune pana la 7 oua si ambii parteneri clocesc cu randul. Perioada de incubatie este de 22 de zile. Prigoriile sunt pasari migratoare. Vin la noi destul de tarziu,prin luna aprilie si pleaca in luna octombrie. Suporta greu frigul si de aceea in zilele urate si ploioase o sa le vedem stant suparate pe o crenguta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Prim-ajutor - enciclopedia universala

Prim-ajutor:  Ansamblu de metode practice si de tehnici terapeutice puse in aplicare pentru a acorda asistenta persoanelor in pericol (victime ale accidentelor, de exemplu) si pentru a le acorda primele ingrijiri. Cel care acorda primul-ajutor trebuie, daca este cazul, sa indeparteze multimea de privitori, sa incerce sa suprime factorii de accident (degajarea drumului, semnalarea locului accidentului, sa opreasca gazul sau curentul electric etc.) si sa previna sau sa determine prevenirea serviciilor de urgenta competente (pompieri, servicii spitalicesti de urgenta). Primele ingrijiri constau in degajarea victimei, lucru care daca este posibil sa fie facut fara pericol pentru ea, iar daca este constienta, sa i se vorbeasca cu scopul de a o linisti si de a se informa asupra imprejurarilor accidentului si asupra starii sale. Daca victima este inconstienta si respira, trebuie sa fie asezata, in caz ca nu exista temeri cu privire la o atingere a coloanei vertebrale, in pozitia laterala de securitate (pozitie care reduce sau elimina riscurile mecanice de asfixie) si sa fie supravegheata pentru a verifica daca respiratia se mentine (miscarile respiratorii, culoarea buzelor, pulsul). Daca victima nu mai respira, trebuie intreprinsa imediat respiratia artificiala dupa ce s-au desfacut hainele deranjante (guler, cravata, camasa, centura), iar gura si gatlejul au fost eliberate de eventualele obstacole (vome, pamant etc.). In caz de stop cardiac, trebuie sa fie practicat un masaj cardiac extern fara a mai astepta sosirea unei persoane competente. Hemoragiile externe trebuie sa fie oprite, prin compresia vasului sangvin cu policele sau cu pumnul in amonte de plaga sau chiar prin compresia plagii (pansament com-presiv). Membrele fracturate trebuie sa fie imobilizate cu atele, cu o esarfa sau cu hainele.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Prima electorala - enciclopedia universala

Prima electorala:  Reprezinta un premiu, exprimat in locuri, pe care il primesc partidele care obtin o proportie din voturi. In legea electorala din 1926 din Romania partidele care obtineau 40% din voturi primeau automat 50% din locurile din Parlament.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Primavara de la Praga - enciclopedia universala

Primavara de la Praga:  Denumire data programului de reforme din 1968, de liberalizare a regimului, sub egida partidului comunist, dupa inlocuirea lui A. Novotn

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 163 164 165

166

167 168 169 »
«

»