´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 167

Primipara - enciclopedia universala

Primipara:  Se spune despre o femeie care naste pentru prima oara. Subiect care poate primi sange apartinand oricarui grup sangvin. Doar subiectii apartinand grupului AB, cel mari rar, sunt primitori universali, deoarece ei nu prezinta niciun anticorp natural al sistemului ABO; serul lor este deci compatibil cu sangele din grupurile A, B, AB sau 0. De asemenea, pacientii apartinand grupului AB, atunci cand au nevoie de o transfuzie, primesc de cele mai multe ori sange de grup A sau 0, mai usor disponibil. Totusi, nu trebuie sa se abuzeze de expresia "primitor universal"; primitorii "universali" nu sunt astfel de primitori decat in cadrul sistemului ABO, iar regulile privind securitatea transfuzionala legate de sistemul Rhesus si de aglutininele neregulate le sunt aplicabile acestor primitori.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Primo-infectie - enciclopedia universala

Primo-infectie:  Invadare, pentru prima data, a organismului de catre un agent infectios. Termenul se foloseste in mod curent pentru a desemna primo-infectia tuberculoasa, infectia primara cu bacilul lui Koch.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Primo-infectie tuberculoasa - enciclopedia universala

Primo-infectie tuberculoasa:  Patrun derea bacilului lui Koch intr-un organism lipsit de orice infectie tuberculoasa. Candva cea mai frecventa la copil si la adolescent, primo-infectia survine actualmente din ce in ce mai tarziu, tuberculoza intalnindu-se din ce in ce mai putin in mod permanent, iar vaccinarea BCG. In tarile dezvoltate din punct de vedere medical fiind obligatorie. Contaminarea este de cele mai multe ori aeriana, prin inhalarea picaturilor de saliva expectorate in timpul tusei sau al stranutului unui subiect contagios, mar rar pe cale digestiva sau cutaneomucoasa. O primo-infectie se traduce printr-o leziune pulmonara denumita sancru de primo-infec-tie si printr-o crestere a marimii ganglionilor mediastinului (zona toracelui care separa fata interna a plamanilor). In portiunea de plaman unde a patruns bacilul lui Koch se formeaza o leziune denumita folicul epiteloid, bogat in bacili, care se necrozeaza (caseum); intr-un al doilea timp, peretele acestei leziuni se calcifica. In 90% din cazuri, infectia este latenta, fara alterarea starii generale, si regreseaza spontan. In mai putin de 10% dintre cazuri, survine la aproximativ doua luni dupa incu-bare un sindrom infectios moderat (tuse, ferba putin ridicata, oboseala, pierdere a poftei de mancare). Manifestarile sunt uneori mai importante: febra brusca, tulburari digestive, eritem nodos (eruptia de noduli rosii-violacei pe membre), keratoconjunctivita (inflamatie oculara). Infectia se complica uneori prin fistulizarea leziunilor la bronhii, compresia bronhiilor sau difuzia bacilului la alte organe prin sangele circulant. O primo-infectie este decelata prin intradermoreactia la tuberculina, subiectul infectat cu bacilul prezentand un "viraj de cuti-reactie". Ea mai poate fi decelata prin radiografie pulmonara, care permite vizualizarea leziunii pulmonare. In majoritatea cazurilor, testul tuberculinic pozitiv ramane singura dovada a infectiei, primo-infectia regresand de la sine. Totusi, aceasta este indispensabil sa fie tratata pentru a evita evolutia ulterioara spre tuberculoza. Tratamentul face apel la administrarea pe o perioada lunga, de medicamente antituberculoase (izonia-zida, rifampicina). Prevenirea consta in vaccinarea BCG.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Principat - enciclopedia universala

Principat:  Sistem de guvernare in Roma antica instaurat de Augustus in anul 27 i.Hr., care concentra in mana suveranului puterea militara, civila si religioasa. 2.Teritoriu condus de un suveran care poarta titlu de principe.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 164 165 166

167

168 169 170 »
«

»