´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 17

Pantera neagra - enciclopedia universala

Pantera neagra:  este unul dintre cei mai misteriosi locuitori ai junglei. Foarte rar poate fi observata in mediul sau natural. Cu toate acestea, toata lumea cunoaste acest animal splendid, devenit intr-adevar celebru gratie unor personaje ca Bagheera din Cartea junglei. Dar nu te lasa inselat: nu este vorba de un personaj dragut dintr-un desen animat; este o felina salbatic a in toata puterea cuvantului. Este un animal mai mult nocturn: cand se lasa noaptea, isi paraseste adapostul pentru a pleca la vanatoare. Ea nu are cu adevarat inamici cu exceptia omului, care o vaneaza pentru minunata ei blana neagra. Chiar daca pare a fi uniforma, blana ei este de fapt patata (ca la toate panterele). Dar petele sunt foarte discrete si nu se remarca decat cu dificultate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Panu, Gheorghe - enciclopedia universala

Panu, Gheorghe:  (n. 9 martie 1848, Iasi - d. 6 noiembrie 1910, Bucuresti) - memorialist, gazetar, critic literar. A studiat Dreptul la Iasi si si-a luat doctoratul la Bruxelles. S-a specializat in Franta ca bursier al Junimii. Antijunimist, socialist ca ideologie, deputat liberal. A intemeiat Partidul Radical. A publicat studii despre starea economica si sociala a taranimii. A scris critica si teorie literara in spirit pozitivist. Ca literat a ramas prin Amintiri de la Junimea din Iasi, 1908-1910. Alte lucrari: Studii asupra atarnarei sau neatarnarei politice a romanilor in deosebite secule, 1872; Chestiuni politice, 1893.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Papa - enciclopedia universala

Papa:  Capul bisericii romano-catolice, vicar al lui Iisus Hristos si urmas al Sfantului Petru. Din 1359 ales pe viata, intotdeauna din randul cardinalilor, de un Conciliu al cardinalilor si al statului Vatican.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Papadat-Bengescu, Hortensia - enciclopedia universala

Papadat-Bengescu, Hortensia:  (n. 8 decembrie 1876, Ivesti, jud. Galati - d. 5 martie 1955, Bucuresti) - prozatoare. Fiica generalului Bengescu si sotie de magistrat, avea o educatie aleasa. A frecventat cenaclul Sburatorul al lui E. Lovinescu, a publicat cronici literare, teatrale, muzicale, plastice la Viata romaneasca, Sburatorul, Vremea, Adeverul literar si artistic. Este considerata intemeietoarea romanuluiromanesc de analiza: Ape adanci, 1919; Femeia in fata oglinzii, 1921) ; Concert din muzica de Bach, 1927; Drum ascuns, 1933 s.a. A scris si teatru: Batranul, 1920; Medievala, 1930. A primit Marele Premiu al Societatii Scriitorilor Romani, 1936 si Premiul National pentru proza, 1946.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 14 15 16

17

18 19 20 »
«

»