´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 170

Priza de sange - enciclopedia universala

Priza de sange:  Prelevare de sange. O luare de sange se face fie pentru o analiza, fie pentru pregatirea unei interventii chirurgicale (auto-transfuzie), sau pentru a face posibila donarea de sange (transfuzie). Cu scopul de a evita riscurile de contaminare (indeosebi cu virusul SIDA), luarea de sange se face cu ajutorul unor ace si instrumente de intrebuintare unica. Luarea de sange se face, de obicei, dintr-o vena din plica cotului sau, la persoanele ale caror vene sunt putin vizibile si la copiii mici, din venele piciorului, incheieturii mainii sau fetei dorsale a mainii. De asemenea. se poate lua o priza de sange dintr-o artera (de exemplu pentru a masura gazele din sange) sau din vasele capilare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Prizonier - enciclopedia universala

Prizonier:  Militar luat in captivitate de inamic in timpul unui razboi si retinut pentru a nu mai putea participa la ostilitati.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

PRN - enciclopedia universala

PRN:  (PRiNter) - nume logic de dispozitiv pentru imprimanta -printer-; nume rezervat de sistemul de operare MS-DOS pentru dispozitivul standard de tiparire. PRN de obicei se refera la primul port paralel al sistemului, cunoscut si ca LPT1.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Proba de efort - enciclopedia universala

Proba de efort:  Tehnica de explorare cardiaca ce consta in practicarea electrocardiografiei unui bolnav in cursul unui efort fizic. Proba de efort cauta sa precizeze, in cursul unui efort fizic, comportamentul principalelor variabile hemodinamice, care sunt: frecventa cardiaca si presiunea arteriala, si sa detecteze existenta unor simptome anormale (dureri toracice, stari de rau, palpitatii) sau a unor anomalii electrocardiografice (tulburari de ritm sau tulburari de repolarizare ventriculara (faza de recuperare electrica) evidentiind o insuficienta coronariana). O electrocardiograma este practicata mai intai in pozitie orizontala a bolnavului, apoi una in pozitie sezand si alta in picioare. Cu electrozii plasati la locurile cuvenite, pacientul efectueaza un efort fizic pe o bicicleta ergometrica sau pe un covor rulant. Desfasurarea testului de efort este programata in functie de bolnav si de informatiile dorite si obtinute, prin cresterea rezistentei aplicate la pedala bicicletei sau prin accelerarea vitezei de actionare a covorului rulant si/sau a maririi pantei sale. In cursul probei, frecventa cardiaca, presiunea arteriala si electrocardiograma sunt inregistrate in fiecare minut in mod sistematic, ori atunci cand intervine un simptom, apoi in fiecare minut in timpul fazei de recuperare a efortului (aproximativ 6 minute) sau pana la disparitia simptomului. Desi total lipsita de pericol in majoritatea cazurilor, proba de efort este practicata de catre un medic specializat care dispune de un defibrilator si de un material de reanimare cardiorespiratorie adaptat. Proba nu necesita spitalizare. Proba de efort permite cuantificarea nivelului de efort care face sa apara semne de ischemie miocardica, de angor sau alte modificari electrocardiografice. Existenta, la efort, a diferite tulburari ale ritmului cardiac sau evolutia valorilor presiunii arteriale a unui pacient hipertensiv pot fi precizate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 167 168 169

170

171 172 173 »
«

»