´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 171

Proba functionala - enciclopedia universala

Proba functionala:  Totalitate a testelor destinate sa studieze functionarea unui organ sau a unui sistem. Probele functionale respiratorii. Acestea sunt teste care studiaza functia plamanului, capacitatea sa, dinamica schimburilor gazoase, repartitia aerului in compartimente si oxigenarea tesuturilor cu scopul de a intelege mecanismul unei atingeri a functiei respiratorii si de a evalua importanta ei. Probele functionale respiratorii cuprind masurarea volumelor si debitelor pulmonare, uneori masurarea altor parametri. Masurarea volumelor pulmonare se face cu ajutorul unui spirometru sau a unui pletismograf. Debitele sunt masurate in cursul unei expiratii fortate de catre un spirometru sau un pneumotahigraf. Studiul functiilor mecanice ale plamanului (relatiile presiune/volum) este uneori o operatie delicata, unii pacienti suportand greu introducerea balonului intraesofagian necesar efectuarii acestui examen. Probele functionale in endocrinologie. Acestea sunt teste dinamice care studiaza functionarea reglarilor hormonale: se administreaza un produs care stimuleaza sau franeaza un hormon si se observa variatiile nivelurilor acestui hormon.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Proba lui Rinne - enciclopedia universala

Proba lui Rinne:  Test auditiv care permite evaluarea gradului de afectare a urechii medii sau interne prin compararea auzului pe calea osoasa cu auzul pe calea aeriana. Acest test face parte din acumetrie, ansamblu de examene care permit testarea auzului unui subiect fara a utiliza un material sofisticat; el este realizabil in cursul unei consultatii. Medicul pune in vibratie un diapazon la cativa centimetri de urechea pacientului cu scopul de a-l face sa aprecieze transmisia sunetelor pe cale aeriana, apoi pune diapazonul pe osul mastoid al pacientului cu scopul de a testa transmisia osoasa si intreaba de fiecare data bolnavul daca percepe sunetul. In stare normala, proba se numeste pozitiva. Transmisia aeriana este mai lunga decat transmisia osoasa: subiectul nu mai percepe sunetul diapazonului pus pe craniu, in timp ce el il mai aude inca atunci cand diapazonul se afla in fata conductului auditiv.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Proba matematica - enciclopedia universala

Proba matematica:  (Proba = dovada), metoda prin care se constata justetea unui calcul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Probe - enciclopedia universala

Probe:  Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 168 169 170

171

172 173 174 »
«

»