´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 173

Procese exogene - enciclopedia universala

Procese exogene:  actiunile prin care agentii exogeni modeleaza scoarta terestra.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Procesul verbal - enciclopedia universala

Procesul verbal:  Eeste un act cu caracter oficial in care se consemneaza anumite fapte existente la un moment dat (desfasurarea unei sedinte, constatarea unei contraventii). Continut: data, locul, persoanele si imprejurarea; activitatea este descrisa in termeni precisi (eventual se anexeaza liste de obiecte, dovezi suplimentare, fotografii, etc.); spusele celor prezenti sunt notate cu maxima exactitate; formula de incheiere este specifica: "Drept pentru care s-a incheiat prezentul proces verbal"; semnatura tuturor persoanelor participante.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Procidenta a cordonului - enciclopedia universala

Procidenta a cordonului:  Coborare a cor donului ombilical inaintea fatului in cursul nasterii. Procidenta cordonului este un accident rar, dar grav, care survine dupa ruptura membranelor. Ea este favorizata de un defect de adapatare a fatului la bazinul matern, defect care creeaza un spatiu prin care cordonul poate aluneca; prezentatiile cu umarul si cu sezutul, sarcinile gemelare, tumorile cailor genitale mai ales, dar si ruptura precoce a pungii apelor, excesul de lungime a cordonului si hidramniosul (excesul de lichid amniotic) pot sa se afle la originea unei procidente a cordonului si pot ameninta viata fatului. O procidenta a cordonului risca sa provoace o compresie a cordonului intre peretii ososi ai bazinului si fat, oprind circulatia sangelui si privand fatul de oxigen. Viata fatului fiind amenintata, nasterea trebuie practicata fara intarziere, prin extragerea fatului daca dilatatia colului uterin este completa, iar daca ea este incompleta, prin cezariana.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Proclamatia de la Islaz - enciclopedia universala

Proclamatia de la Islaz:  Denumirea sub care este cunoscut programul Revolutiei de la 1848, din Tara Romaneasca, elaborat de Ion Heliade-Radulescu din insarcinarea Comitetului revolutionar. Aprobarea ei de catre Adunarea populara de la Islaz (9/21 iunie 1848) marcheaza inceputul Revolutiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 170 171 172

173

174 175 176 »
«

»