´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 174

Proclamatia de la Pades - enciclopedia universala

Proclamatia de la Pades:  Document difuzat la 23 ianuarie 1821 de Tudor Vladimirescu catre "tot norodul omenesc din Bucuresti si din celelalte orase si sate ale Tarii Romanesti"; a marcat inceputul miscarii social-nationale de la 1821 din Tara Romaneasca.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Proclamatie - enciclopedia universala

Proclamatie:  Act scris, solemn, prin care se aduc la cunostinta cetatenilor anumite evenimente de interes general ori un anumit program de activitate politica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Proconsul - enciclopedia universala

Proconsul:  Magistrat roman care, dupa incheierea consulatului, era insarcinat cu guvernarea unei provincii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Procreatie asistata medical - enciclopedia universala

Procreatie asistata medical:  Totalitate a tehnicilor care permit unui cuplu infertil sa conceapa un copil. Tehnicile de procreatie asistata medical (PNA.) se impart, in principal, in doua grupe: insamantarea artificiala, care consta in depunerea spermei in uter, si tehnicile de fecundatie in vitro, care constau in realizarea fecundarii in eprubeta dupa recoltarea garnetilor masculini (spermatozoizi) si ai celor feminini (ovule). Problemele puse de PNAPNA (procreatia asistata medical) ofera numeroase posibilitati. Totusi, utilizarea ei pune, de la caz la caz, unele probleme etice departe de a fi rezolvate, ca de exemplu: dorinta femeilor celibatare sau homosexuale de a fi insamantate artificial cu sperma unui donator, ori femeile care doresc sa fie insamantate cu sperma sotului lor dupa moartea acestuia (cu sperma congelata, recoltata in timpul vietii acestuia); fecundatia in vitro cu donare de ovocite practicata la femeile aflate la menopauza si trecute de 50 de ani, conservarea, dupa fecundarea in vitro, a embrionilor supranumerari. Insamantarea artificiala consta in depunerea spermei in uterul unei femei, poate fi realizata cu sperma de la donator - atunci se vorbeste de insamantare artificiala cu donator (lAD) sau cu sperma partenerului (IAP ). Insamantarea artificiala cu donator este utilizata atunci cand cauza de infertilitate este masculina, prin absenta sau anomaliile spermatozoizilor, sau atunci cand barbatul prezinta riscul de a transmite o boala ereditara grava. Insamantarea artificiala cu sperma partenerului este utilizata atunci cand calitatea spermei nu este satisfacatoare; atunci trebuie ca, dupa recoltarea spermei, aceasta sa fie imbunatatita prin unele tehnici fizice. Ea mai este practicata atunci cand cauza sterilitatii se situeaza la nivelul colului uterin, depunerea spermei chiar in cavitatea uterina permitand rezolvarea cauzei de infertilitate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 171 172 173

174

175 176 177 »
«

»