´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 178

Profilul camei - enciclopedia universala

Profilul camei:  Forma fiecarui dinte al unui arbore cu came. Profilul determina durata pentru care o valva este deschisa si cat de mult se deschide valva.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Profilul pneului - enciclopedia universala

Profilul pneului:  Sectiunea radial-transversala a pneului, care releva elementele taliei acestuia (inaltimea si latimea profilului).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Progestativ - enciclopedia universala

Progestativ:  Substanta naturala sau sintetica ce produce asupra organismului efecte comparabile cu cele ale progesteronului, hormon feminin secretat in timpul fazei a doua a ciclului menstrual si in timpul sarcinii. Progestativele, prezente in mod natural la femeie sub forma de progesteron, sunt utilizate, de asemenea, ca medicamente, naturale sau de sinteza. Progesteronul este principalul reprezentant al progesta-tivelor naturale. El este indicat pentru compensarea insuficientei de progesteron fiziologic. Progestativele de sinteza. Produsele de sinteza utilizate se clasifica in trei grupe: progesteronul si derivatii lui apropiati, derivatii care contin o structura chimica zisa nucleu pregnan si derivatii norsteroidieni. Fiecare grupa -si, in interiorul ei, fiecare produs - are particularitatile sale. Indicatiile progestativelor, prescrise singure sau asociate cu estrogenii, sunt insuficienta Iuteala (insuficienta secretiei de progesteron), metroragiile (hemoragiile uterine), meno-ragiile (fluxuri menstruale prea abundente), menopauza, contraceptia si cancerele de san si ale endometrului (mucoasa uterina). Printre efectele nedorite posibile se numara tulburarile hepatice (icterul), vasculare (flebita, ateroscleroza) si diabetice; de asemenea, luarea de progestative trebuie sa se faca intotdeauna sub control medical strict si regulat

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Progesteron - enciclopedia universala

Progesteron:  Hormon steroid derivat de la colesterol, secretat de catre corpul galben (folicul ovarian care a expulzat ovulul) in timpul celei de a doua faze a ciclului menstrual, de catre placenta in timpul sarcinii si, in mai mica masura, de catre corticosuprarenale si ovar. Rolul principal al progesteronului este acela de a favoriza nidatia ovulului fecundat si gestatia. Progesteronul modifica proprietatile vasculare si chimice ale mucoasei uterine pentru a o face propice implantarii oului in uter. In afara perioadei sarcinii, progesteronul are alte actiuni: el are un efect sedativ asupra sistemului nervos central si este responsabil de decalajul termic manifestat dupa ovulatie. El se opune efectului estrogenilor asupra glandelor mamare si mucoasei uterine, regland astfel actiunea lor. In rfarsit, secretat de catre glandele suprarenale si de catre ovare, progesteronul serveste drept intermediar in sinteza androgenilor si corticosteroizilor. O insuficienta a secretiei de progesteron tntreneaza o infecunditate (dificultate de a obtine o nidatie), tratata prin administrarea de progesteron in timpul celei de idoua faze a ciclului. Progesteronul natural sau . derivatii sai de sinteza, din care exista mai multe tipuri, sunt Utilizati pentru prevenirea riscurilor de falsa nastere, preparai si in tratamentul substitutiv al menopauzei si in trata-. meniul tulburarilor menstruale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 175 176 177

178

179 180 181 »
«

»