´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 180

Proiectil - enciclopedia universala

Proiectil:  Corp metalic exploziv de forma cilindrica-ogivala, lansat dintr-o arma de foc, cu scopul de a distruge o tinta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Proiectoarele - enciclopedia universala

Proiectoarele:  Tip special de faruri care foloseste un reflector sferic pentru a controla cat mai bine fasciculul de lumina. Proiectoarele sunt destul de scumpe in comparatie cu farurile standard.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Prolactina - enciclopedia universala

Prolactina:  Hormon polipeptidic (compus din mai multi acizi aminati) secretat de catre celulele lactotrope ale antehipofizei (partea anetrioara a hipofizei, o glanda mica situata la baza creierului), responsabil de lactatie. Secretia de prolactina de catre antehipofiza este reglata de catre dopamina, hormon de origine hipotalamica, ce inhiba celulele lactotrope. Rolul prolactinei la femeie este de a favoriza lactatia. Niciun rol fiziologic n-a fost atribuit inca prolactinei la barbat. O hiperprolacteinemie (cresterea nivelului sangvin al prolactinei, acest hormon fiind secretat in exces) poate fi cauzata de luarea de medicamente, intre care cele mai cunoscute sunt metoclopramida, neurolepticele sau estrogenii, ori prezenta unui adenom hipofizar. Aceasta crestere a prolactinei poate antrena un hipogonadism (insuficienta a secretiei ovarelor sau testiculelor), reversibil la tratament. Un deficit in prolactina antreneaza o absenta a aparitiei secretiei lactate dupa nastere si imposibilitatea alaptarii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Prolaps - enciclopedia universala

Prolaps:  Sau prolapsus cadere a unui organ, a unei parti dintr-un organ sau a unui tesut ca urmare a lasarii mijloacelor lor de fixare. Organele care constituie cel mai mult subiecte ale prolapsului sunt uterul si organele pelviene (vezica, rect, uretra, fund de sac al lui Douglas, vagin).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 177 178 179

180

181 182 183 »
«

»