´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 183

Promisiune de vanzare - enciclopedia universala

Promisiune de vanzare:  Se deosebeste de contractul de vanzare-cumparare, in primul rand prin natura obligatiei la care ii da nastere: adica obligatie de a face si nu obligatie de a da, ( respectiv de a transfera proprietatea asa cum se intampla in cazul contractului )

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pronatie - enciclopedia universala

Pronatie:  Miscare de rotatie interna a antebratului, palma trecand dinafara spre inauntru, opusa supinatiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pronatie dureroasa a copilului - enciclopedia universala

Pronatie dureroasa a copilului:  Incapacitate functionala a antebratului cauzata la copil de o luxatie a capului radiusului. O pronatie dureroasa survine, in general, la un copil de 2 sau 3 ani care a suferit o tragere brusca de antebrat (pentru a fi ridicat, de exemplu). Bratul atarna imobil, spatele mainii fiind lipit de corp. Cotul nu prezinta nici tumefactie, nici edem, dar este dureros daca se incearca miscarea bratului. Vindecarea este obtinuta printr-o manevra de reducere simpla, care asociaza simultan o rotatie a antebratului aducand palma mainii in fata si policele in afara si o flexie a antebratului pe brat. Aceasta manevra provoaca o proeminenta care dovedeste punerea la loc a capului radiusului pe axa buna si o recuperare functionala imediata. Este posibila o recidiva daca se trage din nou de mana copilului. Substanta derivata din acizii grasi, avand o structura biochimica comuna denumita prostanoid, produsa in mod natural de catre organism si servind drept mediator intr-un mare numar de fenomene fiziologice si patologice. Exista prostaglandine de sinteza avand diferite indicatii terapeutice. In gastroenterologie, datorita efectului lor protector asupra mucoasei gastrice (citoprotectie adaptativa), ele sunt utilizate in tratamentul ulcerului gastroduodenal. In prevenirea si in tratamentul efectelor nedorite ale antiinflamatoarelor. In ginecologie $i in obstetrica, ele sunt utilizate, pe cale injectabila sau sub forma de ovule, pentru a provoca o intrerupere a sarcinii (avort terapeutic), evacuarea continutului uterului in caz de avort incomplet, si, pe cale injectabila sau sub forma unui gel intracervical, pentru declansarea nasterii. Prosta-glandinele sunt susceptibile sa antreneze diaree, greturi trecatoare, dureri abdominale, dureri de cap si vertije. Ele sunt contraindicate atunci cand se stie ca provoaca o alergie si in caz de insuficienta renala sau hepatica, de astm, de glaucom sau de hipertensiune arteriala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pronunciament - enciclopedia universala

Pronunciament:  1. Actiune ilegala (lovitura de stat) prin care o grupare politica, o armata (in special in tarile hispanice) ajunge la putere; puci. 2. Declaratie, manifest, actiune prin care o grupare politica, o armata isi exprima protestul fata de un sistem politic, social etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 180 181 182

183

184 185 186 »
«

»