´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 185

Proprietar - enciclopedia universala

Proprietar:  Persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Proscriptie - enciclopedia universala

Proscriptie:  1. Pedeapsa la care era supusa o persoana de catre autoritatea publica pentru o vina politica; izgonire, exil, surghiun. 2. Punerea in afara de lege, osandire la moarte in Roma antica, fara forme de judecata pentru infractiuni politice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Prostata - enciclopedia universala

Prostata:  Glanda sexuala masculina care inconjoara primii centimetri ai uretrei (uretra prostatica), situata sub colul vezical, chiar in fata rectului. Prostata are forma unei castane si cantareste 15-20 grame. Prostata, ca si veziculele seminale, face parte dintre glandele seminale accesorii care fabrica plasma seminala, de la care pornind se formeaza sperma. Secretiile prostatice se afla sub controlul androgenilor (hormoni masculini, secretati, in principal, de catre testicule). Explorarea prostatei este posibila multumita numeroaselor examene. Tuseul rectul este un examen foarte simplu si de incredere. El ar trebui sa fie realizat anual cu scopul de a depista un adenom sau un cancer al prostatei la barbatul trecut de 50 ani. Examenele bacteriologice sunt examenul citobacteriologic al urinei (ECBU.) si examenul secretiilor prostatice, practicat in caz de scurgere uretrala sau dupa un masaj prostatic. Dozarea sangvina a PSA (antigenul prostatic specific) permite uneori sa se detecteze un cancer al prostatei care inca nu s-a manifestat clinic. Ecografia prostatica, practicata pe cale endorectala, permite evaluarea foarte precisa a structurii si volumului prostatei. Biopsia prostatica permite confirmarea diagnosticului unui cancer al prostatei. Acest examen este realizat pe cale endorectala sub control ecografic. Examenul nu necesita anestezie. Principalele boli ale prostatei sunt adenomul, cancerul, prostatita (infectie acuta sau cronica), abcesul, chistul si litiaza, putin frecventa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Prostatectomie - enciclopedia universala

Prostatectomie:  Ablatie chirurgicala a prostatei, a veziculelor seminale si a ampulelor deferentiale. Principala indicatie a prostatectomiei este cancerul de prostata atunci cand el n-a invadat inca tesuturile invecinate si cand a afectat un subiect tanar. Prostatectomia este practicata sub anestezie generala. Ea necesita intre 10 si 15 zile de spitalizare. Dupa ce s-a indepartat prostata, chirurgul pune cap la cap uretra si vezica astfel incat sa permita mictiuni normale, in caz de prostatocistectomie, urina este fie derivata spre peretele abdominal, prin anastomoza celor doua uretere cu un segment de intestin, a carui extremitate este imbinata Ia nivelul pielii, fie este emisa pe cai naturala multumita confectionarii unei neovezici plecand de la un segment de intestin. Principalele complicatii ale prostatectomiei sunt: o impotenta sexuala, care survine la 50 pana la 70% dintre cazuri; o incontinenta urinara, care survine la 1 pana la 5% dintre cazuri; o ingustare provocata de o proasta cicatrizare a anasto-mozei dintre uretra si vezica, care stanjeneste evacuarea vezicii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 182 183 184

185

186 187 188 »
«

»