´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 186

Prostatita - enciclopedia universala

Prostatita:  Infectie acuta sau cronica a prostatei. O prostatita este o infectie genitourinara frecventa care afecteaza barbatii de toate varstele, cu o frecventa deosebita la adultii tineri. Prostatita acuta. Este o infectie acuta a parenchimului prostatic, traducandu-se printr-un sindrom infectios cu instalare brusca (febra de 40°C, frisoane) si tulburari mictio-nale: arsuri la mictiune, pollakiurie (mictiuni prea frecvente si putin abundente), putand merge pana la retentie vezicala. Tratamentul impune repausul si o antibioterapie chiar inainte de a cunoaste rezultatele examenelor. Antibioticele (fluorochinolone) trebuie sa fie administrate timp de cel putin cincisprezece zile cu scopul de a evita recidivele infectioase. Complicatiile sunt rare: abces al prostatei, orhiepididi-mita (inflamatie a testiculului si a epididimului), retentie vezicala a urinei. Prostatita cronica este o infectie cronica a parenchimului prostatic provocata de prezenta microabceselor si a unei inflamatii importante a prostatei. Ea este favorizata de o prostatita acuta insuficient tratata, de prostatitele acute recidivante, dar si de o ingustare a uretrei sau de un adenom al prostatei. O prostatita cronica antreneaza numeroase semne functionale: dureri perineale, arsuri la mictiune, scurgere uretrala, dureri la ejaculare, scadere a potentei sexuale, chiar tulburari psihice declansate de cronicitatea tulburarilor. Evolutia unei prostatite cronice se face, de cele mai multe ori, in pusee infectioase succesive. Tratamentul este dificil si uneori decep-tionant; el consta in prescrierea de antibiotic timp de mai multe saptamani, si in mod repetat, cu scopul de a steriliza focarele microbiene intraprostatice. Acestea sunt totusi dificil de eradicat. Pentru a evita recidivele, este recomandabil sa se evite alimentele condimentate si alcoolul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Prostratie - enciclopedia universala

Prostratie:  Stare de stupoare si de inchidere in sine care se traduce printr-o imobilitate. Aceasta stare se observa adesea in melancolie (forma grava de depresie), in starile catatonice (tulburari psiho-motorii caracteristice schizofreniei) si in cursul formelor grave ale febrelor tifoide, in care prostratia este denumita tufos.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Protectia mediului inconjurator - enciclopedia universala

Protectia mediului inconjurator:  masuri si legi adoptate si realizate pentru ocrotirea mediului inconjurator.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Protectionism - enciclopedia universala

Protectionism:  politica de stat promovata in formarea economiei nationale, in scopul protectiei ei fata de concurenta internationala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 183 184 185

186

187 188 189 »
«

»