´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 187

Protectionism - enciclopedia universala

Protectionism:  Sistem si politica economica de protejare a produselor nationale fata de concurenta produselor similare provenite din strainatate, in vederea incurajarii constituirii si dezvoltarii anumitor sectoare sau ramuri ale economiei unei tari.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Protectorat - enciclopedia universala

Protectorat:  1.Forma de dependenta a unui stat fata de altul, pe baza unui tratat, prin care statul protector conduce politica externa a statului protejat, lasandu-i o anumita autonomie interna. 2.Denumirea regimului politic din Anglia in timpul lui O. Cromwell si a fiului sau Richard (1653-1659).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Proteina - enciclopedia universala

Proteina:  Constituent esential al tuturor organismelor vii. Proteinele sunt lanturi foarte lungi de acizi aminati (lanturile mai scurte nu sunt proteine, ci peptide), prinsi unii de altii printr-o legatura chimica, denumita legatura peptidica. Proteinele au roluri foarte diferite: unele fac parte dintr-o structura de sustinere (membrana care inconjoara celulele, trama osoasa, colagenul etc.) in timp ce altele (hormoni, anticorpi, enzime etc.) intervin in diverse mecanisme fiziologice. Proteinele alimentelor sunt fragmentate in tubul digestiv in acizi aminati, absorbiti in sange, apoi in celule, care se servesc de ele pentru a-si elabora propriile proteine. Un gram de proteine corespunde la 17 kilojouli, adica la 4 kilocalorii. La adult, aportul energetic in proteine trebuie sa reprezinte in mod ideal intre 12 si 15% din aportul energetic total (adica, in medie, un gram de proteine pe kilogramul de greutate corporala a subiectului si pe zi). Se deosebesc doua surse principale alimentare de proteine. Proteinele animale (furnizate de carne, peste, oua, produse lactate) sunt cel mai bine echilibrate, deoarece ele contin toti acizii aminati indispensabili, in proportie buna, ti sunt, in plus, foarte digestibile. Proteinele vegetale (furnizate de leguminoase, cereale, soia) au valoarea nutritiva tea mai mica: ele sunt carentate in unul sau mai multi acizi aminati, continand sulf (intre care metionina) pentru leguminoase. Digestibilitatea lor este cea mai mica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Proteinurie - enciclopedia universala

Proteinurie:  Prezenta a proteinelor in urina. Nivelul proteinelor in urina este in mod normal foarte mic, sub 50 miligrame pe 24 ore, si nu poate fi detectat prin metodele de cercetare conventionale; de asemenea, se spune ca in stare normala nu exista proteinurie. Proteinuria dezvaluie numeroase cauze. De cele mai multe ori, ea este cauzata de leziuni ale glomerulilor, unitatile de filtrare ale rinichiului unde se elaboreaza urina primitiva, care nu lasa in mod normal proteinele sa treaca in sange. Proteinuria, altadata denumita impropriu albuminurie, se manifesta, atunci cand este abundenta, printr-un sindrom nefrotic (edeme ale gambelor si ale fetei, micsorarea nivelului de proteine in sange). In alte cazuri, ea nu se traduce prin nici un simptom. O proteinurie, atunci cand nu se incadreaza intr-un sindrom nefrotic, nu necesita nici tratament, nici regim: este inutil sa se reduca aporturile alimentare in proteine. In schimb, boala in cauza trebuie sa fie ingrijita.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 184 185 186

187

188 189 190 »
«

»