´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 192

Pruncul roman - enciclopedia universala

Pruncul roman:  (1848, Bucuresti) publicatie trisaptamanala cu profil politic si literar. Redactiat de C. A, Rosetti si E. Winterhalder. Publicatie care sustinea revolutia si modertnizarea tarii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Prundarasul de saratura (Charadrius alexandrinus) - enciclopedia universala

Prundarasul de saratura (Charadrius alexandrinus):  Este o pasare rar intalnita in tara noastra si necesita masuri de conservare urgente. Poate fi intalnit in zonele litorale si in apropierea lacurilor sarate iar aceasta preferinta pentru saraturi i-a dat si numele. Exemplarele de prundaras de saratura care cuibaresc in Romania, migreaza iarna catre zonele litorale mai calde ale Marii Mediterane. Prundarasul de saratura are un penaj cenusiu-pamantiu pe spate si pe aripi, care il ajuta pentru o camuflare buna in arealul in care traieste. Partile inferioare au un penaj de culoare alba. Masculul seamana mult la colorit cu femela; are in plus doar petele negre de o parte si de alta a pieptului si din dreptul ochilor si o dunga, tot neagra, pe frunte. Masculul are crestetul capului in nuante brune-ruginii, mai intense in perioada imperecherii. Ciocul si picioarele sunt negricioase. Lungimea corpului este de 15-17 cm, deschiderea aripilor de 50 cm si o greutate de 40-60 g. Prundarasul de saratura se hraneste atat in zonele cu apa mica, cu diferite vietati acvatice mici dar si terestru, pe pajistile din apropierea apelor, cu diferite insecte. Cuibul este construit direct pe sol, de obicei in zone nisipoase iar femela depune 3-4 oua in 1-2 serii pe an.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Prundarasul gulerat mic (Charadrius dubius) - enciclopedia universala

Prundarasul gulerat mic (Charadrius dubius):  Este intalnit in toata tara, in zonele de prundis, nisipoase, in albiile secate ale raurilor si in carierele de piatra parasite. O regiune foarte favorabil pentru prundarasul gulerat mic este Dobrogea unde gasim toate variatiile de mediu preferate de prundaras. Pentru hranire prefera terenurile mlastinoase sau inundate in care poate cauta cu usurinta diferite varietati de viermi si insecte. Prundarasul gulerat mic este maro deschis (ciocolatiu) pe spate si pe aripi iar pe gusa, piept si burta este alb. La gat are un guler de culoare neagra. Pe obraji masculul este negru iar femela este maronie. Fruntea are o alternanta a culorilor alb si negru iar crestetul capului este maroniu. Specific speciei este inelul galben din jurul ochilor. Picioarele sunt relativ lungi si ajuta la deplasarea prin baltile de mica adancime. Prundarasul gulerat mic este un foarte bun alergator. Lungimea corpului este de 14-15 cm, anvergura aripilor de 42-48 cm iar greutatea de 40-50 g. Cuibul este construit direct pe sol, de obicei intre pietre, fara prea multe imbunatatiri care asigura un camuflaj perfect al cuibului. Atat puii cat si ouale au un camuflaj perfect si pot fi usor confundati cu niste pietre. Femela depune patru oua intr-o singura serie pe an. Clocitul este asigurat prin rotatie de ambii parteneri. Prundarasul gulerat mic este o pasare migratoatoare cu un interes scazut vanatoresc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Prurigo - enciclopedia universala

Prurigo:  Boala cutanata caracterizata printr-o eruptie, provocand o vie mancarime, mici zone ridicate si supra-inaltate cu vezicule care se rup repede cand sunt scarpinate si se acopera cu o crusta trecatoare. Tratamentul este functie de afectiunea in cauza: aplicarea de medicamente si substante antiparazitare pe piele si pe haine, tratament antialergic prin aplicarea de corticosteroizi sau prin administrarea de antihistaminice pe cale orala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 189 190 191

192

193 194 195 »
«

»