´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 196

Pseudomonas aeruginosa - enciclopedia universala

Pseudomonas aeruginosa:  Bacii Gram nega tiv, prezent in stare naturala in apa, uneori pe piele si in tubul digestiv. Pseudomonas aeruginosa este responsabila de grave infectii nozocomiale (dobandite in spital) la subiectii imunodeprimati sau suferind de o afectiune grava (cancer, diabet, arsuri, mucoviscidioza).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pseudopelada - enciclopedia universala

Pseudopelada:  Boala a pielii capului caracterizata printr-o cadere definitiva, prin placi, a parului. Pseudopeladele sunt ori provocate de o boala dermatologica (lupus eritematos, lichen plan, sclerodermie), ori nu au o cauza cunoscuta; in acest al doilea caz se vorbeste de pseudopelada idiopatica a lui Brocq. Pierderii parului ii corespunde si o distrugere a foliculilor pilosebacei, responsabili in mod normal de recresterea parului; pseudopelada, spre deosebire de pelada este ireversibila. Evolutia se face in sensul extinderii treptate a zonelor de alopecie. Pielea din aceste zone este neteda, stralucitoare, atrofica si formeaza cute cu mare greutate. Tratamentul este cel al bolii in cauza cand aceasta este cunoscuta, in particular cu corticosteroizi locali. In anumite cazuri, este posibila o grefa localizata de par.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pseudopoliartrita rizomelica - enciclopedia universala

Pseudopoliartrita rizomelica:  Boala inflamatorie care atinge radacinile membrelor si, intr-o mai mica masura, gatul, asociata cu o alterare insemnata a starii generale. Pseudopoliartrita rizomelica este o afectiune a subiectului varstnic. Ea pare sa se inrudeasca cu boala lui Horton, arterita temporala caracterizata indeosebi printr-o atingere inflamatorie oculara grava, o asociere a acestor doua boli fiind frecventa. O pseudoartrita rizomelica se traduce prin dureri si redori, accentuate noaptea si dimineata, ale regiunilor gatului, umerilor si in partea de sus a coapselor. La acestea se adauga o stare de mare oboseala si pierderea in greutate. Acesta consta in administrarea de corticosteroizi si trebuie urmat uneori timp de cativa ani. In general, vindecarea are loc fara sechele.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Psihanaliza - enciclopedia universala

Psihanaliza:  Metoda terapeutica ce consta in investigarea proceselor inconstiente. Psihanaliza se adreseaza mai ales starilor nevrotice, tulburarilor de sexualitate (impotenta, frigiditate), uneori afectiunilor psihosomatice. Decizia de a intreprinde o psihanaliza depinde mai intai de toate de personalitatea subiectului si de dorinta lui de a se vindeca (si nu doar de cautarea unei multumiri sufletesti). Sansele de succes sunt cu atat mai mari cu cat psihanaliza este intreprinsa inaintea varstei de 50 ani. Psihanaliza nu este lipsita de riscuri (sinucidere, aparitia unei psihoze, dificultati ivite din mediu); de asemenea, orice psihanalist trebuie sa fi urmat el insusi o psihanaliza si sa fie afiliat unui institut sau unei societati psihanalitice acreditate. Cura psihanalitica, pe plan tehnic, are mai multe reguli generale: pacientul alungit pe un divan cu scopul de a usura destinderea fizica; analistul in afara razei vizuale a pacientului; trei sedinte saptamanale in medie cu orare si onorarii fixate dinainte. O cura dureaza de la doi la patru ani, uneori chiar si mai mult. Cheia de bolta a tratamentului este "transferul", relatia ambivalenta ce se instaureaza intre subiect si analistul sau, care trebuie sa pastreze o "neutralitate binevoitoare". Bolnavul vorbeste cat mai liber posibil neascunzand nimic, nici din gandurile sale (tehnica asocierilor libere), nici din visele sale. Cu timpul se instaureaza transferul, prin care reapar conflictele infantile, atitudinile fata de parinti etc. Acest transfer va fi interpretat putin cate putin de catre analist, de ale carui reactii fata de pacient (contratransfer) trebuie sa se tina cont. Psihanalistii pentru copii au inceput activitatea prin 1920, prin reprezentantele Anna Freud si Melanie Klein, care utilizau metoda de substituire a jocului prin asociatii verbale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 193 194 195

196

197 198 199 »
«

»