´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 199

Psihopatie - enciclopedia universala

Psihopatie:  Stare de dezechilibru psihologic caracterizat prin tendinte asociale fara deficit intelectual si fara atingere psihotica. Psihopatia apare, in general, la inceputul pubertatii, dar semne premergatoare pot sa se manifeste din copilarie: cruzime cu animalele, brutalitate a copilului fata de camarazii sai etc. Subiectul, care nu-si poate invinge angoasa decat trecand la actiune, manifesta un comportament la limita normalitatii: stil de viata instabil, caracter dificil, autoritate, agresivitate; delincventa, conduitele perverse, toxicomania sunt manifestari frecvente, in mod obisnuit, o ameliorare spontana se manifesta dupa varsta de 40-45 ani si subiectul "se cuminteste". Psihopatul are adesea un comportament provocant si violent. Familia, al carei rol este esential, trebuie sa stabileasca reguli care ii permit sa-si canalizeze agresivitatea (precizandu-i notiunile de bine si de rau, de exemplu). Nu trebuie sa ne lasam intimidati si trebuie sa ne pastram sangele rece pana cand psihopatul isi da seama ca agresivitatea lui nu serveste la nimic si ca ea este inteleasa ca o solicitare de afectiune. Doar in acest moment se poate stabili o comunicare verbala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Psihoterapie - enciclopedia universala

Psihoterapie:  Metoda terapeutica utilizand resursele activitatii mintale. Psihoterapia moderna porneste de la datele dobandite de psihologia medicala, de la studiul comportamentului si de ia psihanaliza. Tehnicile sale sunt individuale (conversatie, cura analitica) sau colective (psihodrama, ergoterapie, terapie institutionala constand in crearea in mediul spitalicesc a unui mediu comunitar). Alte metode se adreseaza trupului (medicina psihosomatica, sexologie, relaxare).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Psihotrop - enciclopedia universala

Psihotrop:  Substanta care actioneaza asupra psihismului. Psihotropele pot fi sau nu substante medicamentoase: alcoolul - de exemplu - este un psihotrop.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Psihoza - enciclopedia universala

Psihoza:  Tulburare mintala caracterizata printr-o dezorganizare a personalitatii, pierderea simtului realului si transformarea in delir a experientei traite. Limbajul medical curent rezerva termenul psihoza pentru bolile mintale nelezionale, care se caracterizeaza prin simptome esentialmente psihologice, cum sunt psihozele acute, schizofrenia, delirele cronice (paranoia, parafrenia) si psihoza maniaco-depresiva. In ansamblu, tera-peuticile modeme au ameliorat mult prognosticul psihozelor, candva pesimist. Aceste terapeutici asociaza un tratament medicamentos (neuroleptice, litiu) unei psiho-terapii individuale sau colective ale caror modalitati sunt foarte variate. In decursul conversatiei medicul trebuie sa caute o buna distanta relationala, nici prea apropiata, nici prea indepartata. De indata ce pacientul admite ca ideile sale delirante sunt patologice, se poate intrevedea vindecarea sau, cel putin, o ameliorare in viitorul apropiat. In ce priveste spitalizarea, atunci cand ea se dovedeste necesara, este preferabil sa fie facuta cu acordul pacientului si al familiei sale. Alaturi de spitalizarea cu internarea pe o durata completa de timp, mai exista si structuri mai suple: spitalul de zi, spitalul de noapte. In toate cazurile este indispensabila continuarea unei relatii terapeutice: conversatii regulate cu terapeutul, existenta unui loc de primire in care pacientul poate trece de unele momente dificile, depistarea si prevenirea resutelor. Concursul familiei este intotdeauna de dorit in masura in care dezvoltarea unei psihoze (mai ales la adolescent) este adesea rezultanta unui conflict intern al grupului familial. Anturajul trebuie sa se straduiasca sa nu para inspaimantat si sa nu judece cu orice pret bolnavul. Este vorba mai intai de toate sa-l faci pe bolnav sa inteleaga ca suferinta lui este simtita de cei din jur, dovedind ca se stie cum sa se respecte convingerile sale delirante fara a adera, din complezenta, la ele si fara a le contrazice cu brutalitate. Astazi, cei mai multi bolnavi psihotici pot duce o viata profesionala si familiala satisfacatoare, chiar daca vindecarea necesita inca timp si perseverenta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 196 197 198

199

200 201 202 »
«

»