´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 200

Psihoza maniacodepresiva - enciclopedia universala

Psihoza maniacodepresiva:  Alternanta a crizelor de excitatie (manie) si a episoadelor depresive (melancolie). Psihoza maniacodepresiva se manifesta, in general, dupa varstele de 3CM0 ani. Ea ar putea fi determinata de ereditate, constitutia psihica (subiect picnomorf, adica de conformatie robusta), profilul psihologic sau de o dereglare a centrilor cerebrali ai starii de spirit. Rasturnarile de situatie, de natura fizica sau psihica, de o importanta mare (soc emotional, soc chirurgical, sarcina, menopauza etc.), chiar schimbarea anotimpurilor pot fi, de asemenea, factori declansanti. Subiectul trece periodic prin crize de manie sau de melancolie, intrerupte de faze normale. Accesul se traduce atat pe plan psihic, cat si pe plan fizic: stare de spirit trista sau euforica, idei delirante, tulburari de comportament alimentar si ale greutatii corporale, insomnie si, mai ales, tendinta la sinucidere in faza melancolica. Crizele grave necesita o spitalizare, administrarea de neuroleptice, uneori antidepresoare si, in unele cazuri, recurgerea la electrosocuri. Intre doua crize, tratamentul de fond consta intr-o psihoterapie asociata cu o luare regulata a unui stabilizator al starii de spirit (litiu).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Psitacoza - enciclopedia universala

Psitacoza:  Boala infectioasa cauzata de bacteria Chlamydia psittaci. Chlamydia psittaci infecteaza omul, unele pasari si mamifere. Omul se contamineaza prin contactul direct cu un animal infectat, de cele mai multe ori o pasare din familia psittacidelor (papagali, perusi). O psitacoza se manifesta dupa o incubatie (perioada initiala fara manifestari de boala) de 6-15 zile. Exista trei forme de boala. Forma diseminata se traduce de cele mai multe ori printr-o encefalita sau printr-o meningita (inflamatie a encefalului sau a meningelor) asociata cu o pneumopatie (inflamatie difuza a plamanilor). Forma pseudogripala se traduce prin frisoane si printr-o febra ridicata. Forma pulmonara sau pneumopatia atipica se instaleaza treptat si se traduce printr-o febra insemnata, prin frisoane, prin dureri musculare si prin dureri de cap. In primele zile se instaleaza o tuse uscata si persista timp de doua saptamani. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice (cicline) timp de trei saptamani. El este eficace, dar o stare de oboseala poate persista timp de cateva luni.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

PSK - enciclopedia universala

PSK:  (Phase-Shift Keying) - in comunicatii, o metoda folosita de unele modemuri pentru codificarea datelor care se bazeaza pe schimbarile de faza ale undei purtatoare pentru reprezentarea informatiei. in forma ei cea mai simpla, aceasta codificare cu schimbare de faza, permite fazei undei purtatoare sa se afle intr- una din urmatoarele doua stari: faza schimbata cu 0 grade sau schimbata cu 180 grade, efectiv inversand faza undei. Una din aceste stari poate fi folosita pentru a reprezenta cifra binara 0; cealalta pentru a reprezenta cifra binara 1. Aceasta metoda relativ simpla poate fi folosita numai cand fiecare faza poate fi masurata si comparata cu o valoare de referinta. Mai exista si alte tehnici mai sofisticate cum ar fi DPSK.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Psoralena - enciclopedia universala

Psoralena:  Substanta extrasa indeosebi din perele bergamote, utilizata in tratamentul anumitor boli dermatologice pentru a creste sensibilitatea pielii la radiatiile ultraviolete (puvaterapie). Psoralenele sunt contraindicate in cursul sarcinii. Daca nu sunt respectate precautiile relative la puvaterapie (purtatul de ochelari speciali, durata limitata de expunere din cadrul fiecarei sedinte, spatierea sedintelor etc.), psoralenele pot favoriza o cataracta, o imbatranire prematura si cancere ale pielii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 197 198 199

200

201 202 203 »
«

»