Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 204

Pulpa dentara - enciclopedia universala

Pulpa dentara:  Tesut conjunctiv vascularizat si inervat, situat in cavitatea centrala a dintelui, endodontiul. Pulpa dentara, denumita impropriu nerv dentar, asigura formarea dentinei, precum si nutritia, sensibilitatea si apararea dintelui. Se distinge pulpa camerala, situata in centrul coroanei, de pulpa radiculara, localizata in centrul fiecarei radacini.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pulpectomie - enciclopedia universala

Pulpectomie:  1. Ablatie a pulpei dentare. 2. Ablatie chirurgicala a parenchimului (tesutului functional) testiculelor. O pulpectomie (cazul 2) este indicata in cazul unui cancer al prostatei. Pulpectomia este lipsita practic de orice risc si nu necesita o supraveghere pe termen lung. Ca si castrarea (ablatia chirurgicala a testiculelor), ea induce o sterilitate, precum si o impotenta sexuala, ceea ce justifica faptul ca un pacient aflat la varsta procreatiei sa aiba in vedere conservarea spermei sale inainte de interventie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pulpita - enciclopedia universala

Pulpita:  Inflamatie acuta si ireversibila a pulpei dentare. O pulpita este cauzata de o carie profunda sau de un traumatism dentar. Ea se traduce prin dureri uneori provocate de contactul cu alimente calde, dar adesea si spontan. Aceste dureri pot fi accentuate prin accelerarea ritmului cardiac la efort si prin iradierea spre urechi sau pometi. Atunci cand pulpa este inflamata, ea se afla comprimata in cavitatea dentara din cauza cresterii in volum a acestor tesuturi. Atunci dintele trebuie devitalizat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Puls - enciclopedia universala

Puls:  Bataie ritmica (pulsatie) a arterelor datorata trecerii sangelui propulsat la fiecare contractie cardiaca. Pulsul se apreciaza de cele mai multe ori apasand cu un deget sau doua pe artera radiala, situata la partea inferioara a antebratului, la nivelul incheieturii mainii. Bataile arteriale mai pot fi percepute si la nivelul arterei carotide (la baza gatului), al arterei humerale (pe fata interna a bratului), al arterei femurale (inghinal), al arterei poplitee (in spatele genunchiului), al arterei pedioase (pe spatele piciorului) sau al arterei tibiale posterioare (in spatele maleolei interne, relieful osos al extremitatii inferioare a tibiei, la inaltimea gleznei). Luarea pulsului, act medical curent, consta in evaluarea intensitatii si ritmului pulsului. Intensitatea batailor da indicatii diagnostice pretioase. Un puls foarte puternic poate semnala o insuficienta aortica (defect de inchidere a orificiului aortic al inimii); un puls slab (sau puls filiform) poate marca o ingustare a arterei in amonte sau o insuficienta cardiaca; un puls imperceptibil poate indica o obstructie a arterei in amonte - din cauza unei embolii (cheag) sau unei arterite (ingustare a lume-nului arterei prin placi de colesterol). Ritmul pulsului este, de asemenea, foarte important deoarece traduce frecventa batailor inimii, care este de aproximativ 70 batai pe minut si poate urca mult peste 100 batai pe minut in timpul unui efort sau al unei emotii. O accelerare a pulsului traduce o tahicardie; o incetinire, traduce o bradicardie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 201 202 203

204

205 206 207 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct