´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 205

Pulsatie - enciclopedia universala

Pulsatie:  Percepere a batailor cardiace la nivelul toracelui sau al trunchiurilor arteriale accesibile palparii manuale. Pulsatiile formeaza un ansamblu ritmic de batai cardiace la inaltimea toracelui, percepute bine la auscultarea inimii cu stetoscopul. Aceste batai sunt transmise in lungul trunchiurilor arteriale. Astfel, pulsatiile pot fi cautate pe artera radiala, la partea anterioara a incheieturii mainii, unde ele constituie pulsul, sau pe artera femurala, inghinal, cu scopul de a verifica ritmul si amplitudinea, controland in acest fel supletea arterei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pulverizatie - enciclopedia universala

Pulverizatie:  Sau pulverizare proletare a unui produs adus in forma de particule fine si suspendate intr-un gaz propulsor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Puma - enciclopedia universala

Puma:  este o superba felina este cunoscuta si sub numele de cuguar sau leu-de-munte. Poate atinge lungimea de 2 metri (cu tot cu coada) si poate cantari aproape 100 kg. Aria sa de raspandire acopera tot continentul american, de la nord la sud. Traieste aproape in toate habitatele: paduri de conifere si de foioase, munti, zone mlastinoase, paduri tropicale, sesuri, deserturi! Detine recordul incontestabil la sarituri: este capabila sa faca salturi de 7 metri inaltime fara elan! Ca si ruda sa, rasul, ea toarce (spre deosebire de alte feline ca leul, tigrul sau leopardul, care rag). Dupa 3 luni de gestatie, femela se refugiaza intr-o pestera pentru a aduce pe lume 1 pana la 6 pui de care se ocupa singura: ea il impiedica pana si pe mascul sa se apropie de pui de teama sa nu-i devoreze! Puma este foarte agila si rapida (poate fugi cu 80 km/h). Vaneaza animale mari, mai ales cerbi, dar si mufloni, porci spinosi sau iepuri. Ataca uneori si animalele domestice, ceea ce face sa fie temuta si vanata de catre om.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pumnul, Aron - enciclopedia universala

Pumnul, Aron:  (n. 1818, Cuciulata, jud. Brasov - d. 12 ianuarie 1866, Cernauti, azi Ucraina) - filolog. Profesorul de limba romana al lui Mihai Eminescu la Liceul din Cernauti. Etimologist in linia Scolii Ardelene. Considera ca romana deriva din latina populara. Ca literat a scris un tratatde prozodie si a lasat o antologie de texte beletristice, morale si didactice: Lepturariu romanesc, 4 vol., 1862-1865.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 202 203 204

205

206 207 208 »
«

»