´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 206

Punct de roua - enciclopedia universala

Punct de roua:  este temperatura la care un volum de aer trebuie sa se raceasca pentru a deveni saturat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Punct de sutura - enciclopedia universala

Punct de sutura:  Punct de coasere pentru apropierea marginilor unei plagi sau ale unei incizii chirurgicale, cu scopul de a facilita cicatrizarea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

PUNCTIE - enciclopedia universala

PUNCTIE:  Act constand in introducerea unui ac sau in practicarea unei deschideri mici intr-un tesut, un organ, o cavitate naturala sau patologica pentru a extrage un gaz, un lichid sau pentru a preleva un esantion. Cu ocazia unei punctii, se mai poate realiza si injectarea unui produs. O punctie sc practica cu un ac sau cu un trocar (canula taietoare sau de strapungere). Locul de intrare, pe piele, a instrumentului care serveste la punctionare trebuie sa fie precizat cu exactitate, in urma unui examen clinic facut pacientului si eventual a unei radiografii. Pielea este dezinfectata si, in general, anesteziata. Esantionul prelevat prin punctie este analizat, examinat histologic (biopsie) sau pus in cultura in laborator in scop diagnostic. Punctiilc exploratorii permit stabilirea sau confirmarea unui diagnostic. Punctiile evacuatorii pot fi urmate de injectarea de produse medicamentoase destinate de exemplu, calmarii durerilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Punctie lombara - enciclopedia universala

Punctie lombara:  Act constand in introducerea unui ac tubular in fundul de sac rahidian lombar (partea inferioara a coloanei vertebrale), apoi in prelevarea si/sau evacuarea lichidului cefalorahidian si/sau injectarea unui medicament sau a unui produs de contrast. Medicul trebuie sa se asigure ca nu exista contraindicatii pentru o punctie lombara (PL.) si indeosebi ca bolnavul nu este afectat de o hipertensiune intracraniana, depistabila printr-un examen al fundului de ochi. In absenta contraindicatiilor, punctia lombara nu prezinta pericol. Introducerea unui singur ac fin combinat cu un sistem de schimbare a seringilor permite, la nevoie, diferite operatii succesive: prelevarea de lichid cefalorahidian (LCR.) apoi introducerea unui produs de contrast inainte de efectuarea unei saccoradiculografii. In majoritatea cazurilor, o punctie lombara nu este deosebit de dureroasa. Ea este efectuata de cele mai multe ori sub anestezie in cadrul unei spitalizari pentru un sindrom meningean sau pentru o afectiune degenerativa a sistemului nervos central, de exemplu. Pacientul va trebui sa ramana alungit timp de 24 ore dupa interventie pentru a evita aparitia durerilor de cap.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 203 204 205

206

207 208 209 »
«

»