´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 207

Punctie-biopsie - enciclopedia universala

Punctie-biopsie:  Act constand in introducerea unui trocar intr-un tesut viu si in prelevarea unui fragment din acesta pentru a fi supus analizarii. O punctie-biopsie se practica atunci cand prelevarea trebuie sa se faca din profunzime. Aceasta interventie necesita examene prealabile care permit sa se verifice ca hemostaza (ansamblul fenomenelor naturale responsabile de oprirea unei hemoragii) este apropiata de normal: procesul de coagulare si nivelul de protrombina sa fie corecte, sa existe un numar suficient de plachete sangvine. Aceasta precautie permite sa se evite riscul sangerarilor locale. Adesea este indispensabila o scurta perioada de spitalizare. Reperele locului de punctionare sunt luate, in general, cu ajutorul unei radiografii sau al unei ecografii. Punctia-biopsie sau punctia biopsica se face sub anestezie locala cu un trocar (canula taietoare sau strapungatoare care permite prelevarea unei mici probe cilindrice - sau carote - din organul sau din tumora de studiat). Manipularea instrumentului este ghidata adesea prin ecografie sau prin scaner. Fragmentul de tesut extras este apoi examinat cu ajutorul diferitelor instrumente si tehnici: microscop optic, microscop electronic, dozari chimice, culturi bacteriene sau culturi de tesuturi. Este necesara o supraveghere postoperatorie a pacientului,

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Punctul culminant - enciclopedia universala

Punctul culminant:  Este momentul subiectului in care intensitatea naratiunii atinge maxima tensiune. Ritmul evenimentelor narate intr-un roman obiectiv se accentueaza spre punctul culminant si deznodamant.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pune - enciclopedia universala

Pune:  sesuri intinse, situate intre doua creste de munti, la altitudini ridicate si constituie una din comorile peisajului andin.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Punga a apelor - enciclopedia universala

Punga a apelor:  Spatiu umplut de lichidul amniotic cuprins intre membrana ovulara interna (amnios) si fat. Punga apelor joaca un rol capital in protectia fatului fata de traumatismele din timpul sarcinii. In timpul nasterii, sub presiunea contractiilor uterine si a lichidului amniotic, ea apasa pe colul uterin si favorizeaza dilatatia sa. In general, punga apelor se rupe atunci cand dilatatia colului atinge 2-5 centimetri, dar se intampla ca aceasta rupere sa se produca prea devreme, chiar la inceputul travaliului, anuntand astfel iminenta nasterii, in cursul travaliului, ruperea membranelor antreneaza o intensificare si o indesire a contractiilor uterine. Aceasta rupere se manifesta printr-o scurgere lenta de lichid sau printr-o tasnire brusca. Ea nu este dureroasa. In mod normal, lichidul este limpede. El este colorat in verde inchis, ceea ce indica prezenta meconiului, primul scaun al fatului, si semnaleaza o suferinta fetala care necesita declansarea nasterii. O rupere a pungii apelor la femeia gravida implica prezentarea fara intarziere la maternitate, deoarece protectia fitului este diminuata si riscurile de infectie sunt mult mai mari. Atunci cand ruperea pungii apelor se produce in mod prematur, adica inainte de 8 luni de sarcina, femeia gravida este spitalizata si supravegheata din cauza posibilelor complicatii (infectii, risc de nastere prematura), necesitand uneori declansarea nasterii. Daca punga apelor nu este rupta spontan atunci cand dilatatia colului atinge 5 cm si rfnd capul fatului s-a angajat deja, medicul obstetrician sau moasa strapung membranele cu o pensa in cursul unei contractii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 204 205 206

207

208 209 210 »
«

»