´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 208

Punte - enciclopedia universala

Punte:  Proteza destinata sa inlocuiasca unul sau mai multi dinti lipsa, fixata pe dintii naturali invecinati cu sectorul edentat. Puntea ("bridge" in engleza) este fabricata plecand de la o amprenta a dintilor, lipita apoi de dintii sanatosi adiacent, prin intermediul coroanelor. Puntea poate fi din metal (aliaj cu aur, de exemplu) sau, mai estetica, din ceramica, montata pe o armatura metalica (pentru dintii vizibili). 0 punte care se numeste "completa" poate cuprinde mai mult de 12 dinti pe o singura arcada. Rolul unei punti e. ste de a restabili masticatia, fonatia si estetica. Atunci cand e. ste bine executata, integrarea ei in gura este perfecta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Punte - enciclopedia universala

Punte:  Osie echipata si particularizata in functie de mecanismul de directie, tipul transmisiei, frane etc. V. osie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pupaza (Upupa epops) - enciclopedia universala

Pupaza (Upupa epops):  Mai este denumita popular si cucul armenesc si tot in credinta populara se spune ca nu e bine sa te trezesti dupa ce pupaza incepe sa cante. "Iar vrei sa te pupe cucul armenesc si sate spurce ca sa nu-ti mearga bine toata ziua?" gasim in amintirile lui Creanga. Pupaza a devenit foarte populara la noi printre copii si nu numai datorita povestirilor lui Ion Creanga. Pentru ca obisnuieste sa nu-si curete cuibul, pupaza si-a capatat un renume urat din punctul de vedere al mirosului pentru ca se spune ca nu poate scapa de el nici chiar mult timp dupa ce paraseste cuibul. De fapt acest obicei are rolul de a indeparta nepoftitii de cuib. Este un pic ciudat contrastul dintre infatisarea si obiceiurile ei. Pupaza este o pasare usor de recunoscut, destul de des intalnita si are o lungime de 28 cm. Ca semn distinctiv are o creasta mandra in crestetul capului alcatuita din pene portocalii si negre in varf. Aripile sunt in dungi alb cu negru iar restul trupului de un galben portocaliu. Deschiderea aripilor este de 45 - 48 cm iar greutatea de 60 - 75 g. Pupaza isi face cuibul in scorburi pe care nu le captuseste. Femela depune pana la 8 oua iar periada de incubatie este de 16 zile. Puii ies pe rand si sunt hraniti de ambii parinti. Hrana si-o procura de pe pamant cu ajutorul ciocului ei lung si curbat cu care cauta dupa insecte si viermi. Mai rar prinde insectele si direct din zbor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pupila - enciclopedia universala

Pupila:  Orificiu circular in centrul irisului, care permite, prin contractia sau dilatarea sa sa dozeze cantitatea de lumina ce patrunde in ochi. Reflexul fotomotor corespunde contractiei pupilei sub efectul luminii. Reflexul de acomodare-conver-genta-mioza este contractia sa in timpul vederii de aproape. Aceste reactii reflexe sunt posibile datorita a doi muschi: sfincterian si dilatator ai irisului. Muschiul sfincterian al irisului permite contractia pupilei (mioza) pentru a micsora cantitatea de lumina care intra in ochi sau pentru vederea de aproape. Muschiul dilatator al irisului, mai putin activ decat cel sfincterian, permite dilatatia pupilei (midriaza) cu scopul de a face sa ajunga mai multa lumina pe retina atunci cand se intuneca sau in cursul vederii de departe. Pupila poate fi sediul mai multor anomalii sau leziuni, afectand pupila insasi sau variatiile diametrului sau. Anizocoria se traduce printr-o diferenta de dimensiuni intre cele doua pupile, cauzata de o atingere a cailor nervoase care comanda reflexul fotomotor. Anomaliile congenitale ale pupilei se refera la dimensiunile sale (prea mica), forma sa (neregulata) si localizarea (descentrata). De asemenea, irisul poate prezenta un colo-bom (fanta sau un segment lipsa). Sindromul lui Adie este caracterizat prin existenta unei pupile mai mari decat cealalta si printr-o contractie lenta la lumina si o dilatare lenta la intuneric. Ea se intalneste mai ales la femeile tinere si nu are o origine precisa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 205 206 207

208

209 210 211 »
«

»