´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 209

Puritanism - enciclopedia universala

Puritanism:  Doctrina calvina desprinsa, intre 1562 si 1580, de Anglicanism si caracterizata prin epurarea cultului de orice ramasite ale catolicismului, printr-o morala rigida, si printr-o organizare prezbiteriana. A avut un rol important in timpul Elisabetei I a Angliei. Persecutati de Stuarti, adeptii puritanismului au emigrat in numar mare in America de Nord, pe teritoriul actual al SUA.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Puroi - enciclopedia universala

Puroi:  Lichid patologic, seros si opac, constituit din globule albe, alterate sau nu, din celule ale tesuturilor invecinate supuratiei si din bacterii, vii sau moarte. Puroiul este mai mult sau mai putin gros si grunjos. El este susceptibil sa formeze un abces, colectie de puroi intr-o cavitate sau intr-un tesut.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Purpura - enciclopedia universala

Purpura:  Afectiune caracterizata prin aparitia pe piele a unor pete rosii provocate de trecerea globulelor rosii in derm. Purpura constituie un semn al numeroase afectiuni. Ea se deosebeste de un alt tip de roseata, eritemul, deoarece ea nu se decoloreaza la vitropresiune (manevra constand in apasarea cu o sticla de ceas asupra leziunii) si evolueaza spre o culoare maronie, datorita metabolismului fierului in piele. Dupa forma si marimea petelor se disting petesiile (pete foarte mici punctiforme), echimozele (in placi) si vibicele (echimoze lineare). Purpura poate avea diferite cauze si mecanisme. Purpura plachetara este provocata fie de o trombopatie, anomalie a functionarii plachetelor sangvine (trombastenie, purpura hemoragica ereditara, boala lui Willebrand), fie de o trombopenie, insuficienta numarului de plachete din sange. O astfel de insuficienta se observa in doua tipuri de circumstante: trombopenia "centrala", prin deficit de formare a plachetelor in maduva osoasa, prin apla/. Ie medulara (distrugerea maduvei) sau prin invadare canceroasa (leucemie, miclofibroza, metastaze, boala lui Hodgkin); trombopenia "periferica", prin distrugerea plachetelor in sange, prin dereglare imunitara (dupa luarea unor medicamente, dupa o transfuzie) sau prin infectarea organismului (purpura infectioasa). Purpura vasculara are drept mecanism general o alterare a peretelui vaselor. Fragilitatea capilara este banala, dar cauza sa initiala nu este cunoscuta. Unele cazuri se observa in cursul imprejurarilor deosebite ca: dermita ocre a gambelor, cauzata de varice; vascularitele (inflamatii ale vaselor) ca purpura reumatoida a copilului, sau sindromul lui Schonlein-Henoch; imbatranirea (purpura lui Bateman pe antebrate); aplicatiile prelungite de sau luarea pe o durata lunga de corticosteroizi; carenta in vitamina C.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Purpura fulminans - enciclopedia universala

Purpura fulminans:  Septicemie fulgeratoare, cauzata de o infectie cu meningococ, sau meningococemic, afectand indeosebi sugarii si copii mici. Purpura fulminans se traduce printr-o febra ridicata, prin leziuni cutanate (purpura) necrotice si hemoragice, apoi printr-o stare de soc. Tratamentul necesita o spitalizare de urgenta; administrarea de antibiotice pe calc venoasa si tratamentul starii de soc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 206 207 208

209

210 211 212 »
«

»