´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 210

Pusca - enciclopedia universala

Pusca:  Arma de foc portativa si individuala cu patul de lemn si cu teava lunga, care trage lovitura dupa lovitura, incarcarea si descarcarea fiind manevrate manual.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pusca-mitraliera - enciclopedia universala

Pusca-mitraliera:  Arma de foc asemanatoare cu arma descrisa mai sus, cu care se pot executa lovituri in serie, incarcarea si descarcarea facandu-se automat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Puscariu, Sextil - enciclopedia universala

Puscariu, Sextil:  (n. 4 ianuarie 1877, Brasov - d. 5 mai 1948, Cluj) - filolog si istoric literar. A studiat Filologia romanica la Leipzig, Paris si Viena. Profesor la Universitatea din Cernauti, apoi din Cluj, unde a fost si rector. Membru al Academiei (1901) . Ca literat a scris poezii si schite narative, a publicat articole de critica si istorie literara: Cinci ani de miscare literara, 1909; Istoria literaturii romane, Epocaveche, 1930, tradusa in germana. A scris memorii: Calare pe doua veacuri, Amintiri din tinerete, 1968, postum. Ca filolog a condus revista Dacoromania (1921-1943) si a publicat lucrarifundamentale: Dictionarul limbii romane, 1913-1940, Atlasul lingvistic roman, 1929-1938.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pustula - enciclopedia universala

Pustula:  Leziune cutanata constituita dintr-o ridicare a epidermului sau a unei zone bine delimitate si circumscrise, care contine un lichid purulent. Pustulele sunt inconjurate adesea de o zona inflamatorie: ele sunt destul de fragile, se excoriaza prin scarpinat, formand atunci mici eroziuni "cu carne vie" si pot lasa cicatrice. Acestea sunt leziuni elementare (leziuni caracteristice unui anume numar de boli, a caror prezenta permite orientarea diagnosticului). Pustule se mai observa in decursul diferitelor afectiuni: psoriazisul pustulos, acneea rozacee, infectiile cutanate bacteriene, impetigo, carbune, vaccina. Alte afectiuni, in care pustulele sunt frecvente si caracteristice, sunt denumite pustuloze.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 207 208 209

210

211 212 »
«

»