´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 211

Pustuloza - enciclopedia universala

Pustuloza:  Boala cutanata caracterizata prin prezenta pustulelor (ridicatura circumscrisa a epidermului ce contine un lichid purulent). Termenul de pustuloza califica trei tipuri de afectiuni diferite. Pustuloza exantematica acuta generalizata. Aceasta este o pustuloza care rezulta in majoritatea cazurilor in urma luarii unor medicamente (penicilina, macrolid, inhibitor calde) si uneori dupa o infectie virala (virus coxsackie). Pustulele dispar, in general, in mai putin de doua saptamani fara a lasa cicatrice. Tratamentul este cel al simptomelor: antihistaminice in caz de mancarimi, antiseptice locale aplicate pe leziuni. Sunt posibile recidivele. Pustuloza palmoplantara. Aceasta este o eruptie, pe palma mainilor sau pe planta picioarelor, de vezicule (basicute cu lichid limpede) care se transforma in pustule. Afectiunea este cauzata de o dishidroza (un fel de eczema), prezentei unui focar infectios profund in organism sau unui psoriazis. Tratamentul este cel al bolii in cauza, asociat cu administrarea de retinoide si cu ingrijiri locale (antiseptice, reductori, corticosteroizi). Pustulele dispar fara a lasa urme. Pustuloza varioliforma a lui Kaposi-Juliusberg. Numita si pustuloza variecliforma, aceasta pustuloza este suprainfectia unei boli de piele, de cele mai multe ori o dermatita atopica (tip de eczcma care afecteaza subiectii predispusi la alergii), cu un virus din familia herpesviru-surilor. Boala, rara, afecteaza sugarul de la varsta de 5 luni pana la 20 de luni. Aceasta pustuloza sc traduce printr-o alterare brusca a starii generale si un puseu al bolii cutanate preexistente. Aceste semne sunt urmate de o eruptie de pustule mai mult sau mai putin hemoragice. Tratamentul dureaza cincisprezece zile si necesita o spitalizare de urgenta. El asociaza antivirale (aciclovir) in perfuzie intravenoasa, o reanimare si ingrijiri locale (dezinfectia leziunilor). Prevenirea consta in a nu pune in contact un sugar purtator al unei boli cutanate extinse cu o persoana atinsa de un herpes bucal.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Putere la masini - enciclopedia universala

Putere la masini:  Viteza de functionare, puterea fiind proportionala cu momentul de rotatie si cu rotatiile pe minut si se masoara in cai-putere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Putere motor - enciclopedia universala

Putere motor:  Performanta de baza a unui motor, care exprima energia cedata de acesta intr-o unitate de timp. Pentru motoarele auto, puterea se exprima atat in kilowati cat si in cai putere (1 CP = 0,736 kW). In mod obisnuit, prin puterea motorului se intelege puterea continua maxima a acestuia.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Putere utila de franare - enciclopedia universala

Putere utila de franare:  Masurarea cailor-putere ai unui motor fara pierderea de putere datorata cutiei de viteza, generatorului, diferentialului, pompei de apa si celorlate componente auxiliare. Puterea reala transmisa rotilor actionate de motor este mai mica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 208 209 210

211

212 »
«

»