´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 212

Puterea de tractiune - enciclopedia universala

Puterea de tractiune:  Cantitatea de putere de la rotile tractoare necesara pentru a deplasa o masina la o viteza constanta. Aceasta putere variaza in functie de viteza masinii, rezistenta aerului, frecarea mecanica si rezistenta la rulare a rotilor. Puterea de tractiune este diferita de puterea motorului deoarece randamentul motorului este micsorat de pierderi mecanice intre randamentul motorului la volant si rotile tractoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Puvaterapie - enciclopedia universala

Puvaterapie:  Metoda de tratament al bolilor cutanate care asociaza administrarea de psoralene (substante care exercita o actiune fotosensibilizanta) cu expunerea la radiatiile ultraviolete. Puvatcrapia este indicata mai ales in tratamentul psoriazisului, dar si in cel al bolii numita vitiligo, in carc poate contribui la repigmentarea pielii, si in cel al altor afectiuni ca parapsoriazisul, micozisul fungoid sau mastocitozele. Ea este, de asemenea, utilizata pentru prevenirea cazurilor de lucita (eruptii declansate de expunerea la soare). Cauza sa se adreseze centrului antirabic cel mai apropiat, care decide daca sa se faca sau nu o vaccinare anlirabica (6 doze injectate pe o perioada de 3 luni), insotita, in caz de muscatura grava (a fetei) de o seroterapie specifica (ser antirabic sau imunoglobuline umane specifice antirabice). Vaccinul initial, obtinut plecand de la maduva spinarii de iepure, era responsabil de complicatii neurologice serioase; vaccinul utilizat actualmente este obtinut pe culturi celulare si nu antreneaza nici o complicatie nervoasa. Vaccinul antirabic este utilizat in scop preventiv in profesiunile cu risc: veterinari, agricultori, paznici forestieri etc. El se administreaza in doua doze la interval de o luna cu rapel la 1 an si la 3 ani dupa prima vaccinare. Nu exista contraindicatii ale acestei vaccinari, chiar si in timpul sarcinii. Rabia animala se traduce prin modificari ale comportamentului obisnuit a! animalului: daca este un animal domestic, el devine agresiv in mod anormal si fara motiv; daca este un animal salbatic se indreapta spre om in loc sa se indeparteze. Astfel de modificari comportamentale trebuie sa atraga atentia, mai ales cand sunt insotite de tulburari ale mersului si de hipersalivatie. Prevenirea rabiei animale consta in vaccinarea tuturor animalelor domestice, iar cea a vulpilor devine posibila multumita unui vaccin oral (cocoloase de mancare cu vaccin raspandite in aria de activitate a acestor animale). Aceasta prevenire este intarita prin controlul sanitar veterinar la frontiere, prin izolarea animalelor muscate si prin strangerea animalelor vagabonde.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

PVM - enciclopedia universala

PVM:  (Parallel Virtual Machine) - mediu de programare popular care ofera un mediu omogen pentru un sistem de calcul distribuit eterogen.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

PX - enciclopedia universala

PX:  (ParadoX) - extensia fisierelor index din sistemul de gestiune a bazelor de date relationale Paradox.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 209 210 211

212

«

»