´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 23

Parabola literara - enciclopedia universala

Parabola literara:  Este o naratiune cu scop didactic care dezvaluie un adevar general, prin analogie cu o situatie cocreta. A fost utilizata la inceput in scrierile religioase, pentru a transmite, intr-un mod accesibil, adevaruri ezoterice (parabolele din Evanghelii). Spre deosebire de fabula, parabola nu corespunde cu situatia reala in toate amanuntele, ci numai intr-un punct esential si semnificativ. Parabola isi pastreaza, prin urmare, o anumita autonomie estetica si semnificativa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Paracenteza - enciclopedia universala

Paracenteza:  Creare a unui orificiu in timpan, in scop terapeutic. O paracenteza este indicata pentru tratamentul otitelor medii acute, purulente sau seroase. Sub anestezie locala sau generala, medicul perforeaza cu un ac special membrana timpanului, care inchide urechea medie: in caz de otita purulenta, aceasta permite puroiului sa se scurga sau sa fie prelevat; in caz de otita seroasa, poate fi amplasat in orificiul practicat un aerator transtimpanic (mic aparat in forma de yo-yo, dotat cu un canal central), care permite patrunderea aerului exterior in urechea medie. Timpanul se cicatrizeaza de la sine ulterior. Aceasta interventie poate fi practicata la orice varsta, chiar la sugari, si poate fi repetata la nevoie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Paracetamol - enciclopedia universala

Paracetamol:  Medicament folosit curent, utilizat ca analgezic (impotriva durerii) si ca antipiretic (impotriva febrei). Paracetamolul este prezent in foarte numeroase medicamente, singur sau in asociere cu alte principii active. Activitatea sa este de o intensitate si durata comparabila cu cea a aspirinei, ale carei proprietati antiinflamatorii totusi nu le are. Paracetamolul este eficace impotriva durerilor de cap, nevralgiilor, durerilor dentare, articulare, musculare ele. si impotriva febrei si simptomelor gripale. Paracetamolul este bine tolerat in dozele recomandate (spre deosebire de aspirina, el nu provoaca nici iritatie, nici sangerari gastrice) si este lipsit de efectele de obisnuire.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Paraflebita - enciclopedia universala

Paraflebita:  Inflamatie a unei vene subcutanate. O paraflebita se dezvolta de cele mai multe ori in membrele inferioare, pe traiectul unei varice. Subiectul resimte o durere locala. Se pot constata o roseata si o induratie a venei pe o portiune mai mult sau mai putin lunga a traiectului sau. In general, evolutia unei paraflebite este benigna, dar recidivele sunt frecvente in caz de varice. Tratamentul consta de cele mai multe ori in aplicarea de pomada antiinflamatorie pe portiunea afectata a venei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 20 21 22

23

24 25 26 »
«

»