´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 24

Paralela literara - enciclopedia universala

Paralela literara:  Este compozitia care urmareste evidentierea prin comparare, a asemanarilor si a deosebirilor dintre doua opere literare, a doi scriitori sau ale aceluiasi scriitor, dintre o anumita caracteristica (tema familiei, oralitatea operei, un anumit tip de personaj) a operelor a doi scriitori. Finalitatea unei compozitii de tip paralela: evidentierea identitatii distincte a fiecaruia dintre cele doua opere, stiluri, etc; intelegerea unui aspect mai putin cunoscut prin raportare la unul familiar; stabilirea unei ierarhii intre cele doua aspecte comparate. Paralelismul este forma cea mai raspandita a repetitiei si este, de obiciei, constituit din cel putin doua secvente care contin si elemente identice si elemente diferite. Paralelismul se realizeaza la nivelul marilor unitati ale naratiunii (firele conducatoare ale intrigii) sau la nivelul detaliilor (formule verbale).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Paralele - enciclopedia universala

Paralele:  linii imaginare ce unesc punctele de egala latitudine geografica. Cea mai lunga paralela este Ecuatorul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Paralizie - enciclopedia universala

Paralizie:  Abolire de origine neurologica a motricitatii unuia sau a mai multor muschi. O paralizie poate privi un mic grup de muschi, un membru (monoplegie), partea inferioara a corpului (para-plegie) sau intreaga jumatate stanga sau dreapta (hemiplegie). Atunci cand forta musculara este doar diminuata, si nu abolita, se vorbeste de pareza. Acestea sunt diverse: microorganism neurotrop (Corynebacterium diphteriae, bacterie responsabila de difterie, sau virusul poliomielitei, de exemplu), traumatism, tumora benigna sau maligna, accident vascular cerebral (hemoragie, intrerupere a circulatiei), scleroza in placi. Se deosebesc paraliziile centrale, unde leziunea este localizata in encefal sau maduva spinarii, si paraliziile periferice, in care leziunea este localizata pe un nerv. Tratamentul cauzei, atunci cand este posibil (ablatia chirurgicala a unei tumori, de exemplu), duce in unele cazuri la regresia sau la disparitia paraliziei. In alte cazuri, este posibila o regresie spontana, chiar in mod frecvent, ca in cursul unor accidente vasculare cerebrale, in formele cu prognostic mai sever, tratamentul consta, in principal, in reeducare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Paralizie faciala - enciclopedia universala

Paralizie faciala:  Paralizie a muschilor inervati de catre nervul facial (a 7-a pereche de nervi cranieni). Dupa locul atingerii, se deosebesc paraliziile faciale centrale si paraliziile faciale periferice. Paralizia faciala centrala se observa in cursul leziunilor vasculare cerebrale si este adesea asociata cu o hemiplegie (paralizie a unei jumatati de corp). Ea predomina in partea inferioara a fetei: pleoapele si fruntea sunt scutite de paralizie. Tratamentul este cel al unui accident vascular cerebral (administrarea, in special in caz de embolie, de anticoagulante). Paralizia faciala periferica, sau paralizia lui Bell, poate avea nenumarate cauze: infectioase (zona zoster pe traiectul nervului facial, otita medie acuta, poliradiculonevrita), traumatica (fractura stancii temporale), tumorala (tumora a unghiului pontocerebelos), vasculara (ramolire protube-rentiala a partii medii a trunchiului cerebrali). Semnele ei sunt o asimetrie a fetei atunci cand se afla in repaus, trasaturile fiind deviate de partea sanatoasa. In partea atinsa, fata este atona, comisura buzelor cazuta, santul nazogenian mai putin profund, buzele mai larg deschise si ridurile frontale cazute. Tratamentul cuprinde reeducarea prin kineziterapie. Daca paralizia este partiala, starea pacientului se amelioreaza complet si nu persista vreo sechela. Daca paralizia este totala, trebuie administrat de urgenta un tratament cu corticosteroizi; totusi, in aproximativ jumatate din cazuri pot persista sechele relativ deranjante (hemi-spasmul facial, sindromul lacrimilor de crocodil emisie necontrolata a lacrimilor).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 21 22 23

24

25 26 27 »
«

»