´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 27

Parathormon - enciclopedia universala

Parathormon:  Hormon secretat de catre glandele paratiroide, care asigura reglarea repartitiei calciului si fosforului in organism.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Paratiroidectomie - enciclopedia universala

Paratiroidectomie:  Ablatie chirurgicala a uneia sau a mai multor glande paratiroide.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Parazit - enciclopedia universala

Parazit:  Organism care traieste sau se dezvolta pe seama organismului care il gazduieste. Un parazit se hraneste cu tesuturile, sangele sau alimentele gazdei sale. Cei mai multi paraziti se intalnesc in tarile tropicale, unde prezenta lor este legata de conditiile climatice si adesea de o igiena deficienta a populatiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Parbriz - enciclopedia universala

Parbriz:  Parbrizul este o placa transparenta, asezata in partea din fata a unui autovehicul, avion, rufului, etc., pentru a feri pe conducator de praf, de vant, de ploaie, de traznete, etc. Parbrizul poate fi fixat prin lipire, care are si functia de intarire la torsionarea caroseriei si sunt mai nou confectionate din sticla duplex. Inaintea acesteia (la automobile) era folosita sticla securizata, care insa nu rezista la torsionare. Parbriz montat in "cheder", un profil de cauciuc care fixeaza acesta intr-o rama sau direct pe caroseria vehiculului. Sticla duplex este confectionat din doua sau mai multe straturi de sticla si in combinatie cu unul sau mai multe straturi de policarbonat se poate obtine o placa transparenta foarte rezistenta. Pentru dezaburirea sau dezghetarea parbrizului, deobicei acesta este incalzit din partea interioara cu aer cald sau cu ajutorul curentului electric. Pentru incalzirea cu curent electric, parbrizul este acoperit cu straturi inguste de materiale care transmit curentul electric. La parbrizul din sticla duplex, in folia intre straturile de sticla, sunt montate firicele subtiri. Curbura, dimensiunea si culoarea parbrizului, sunt un important element de aspect, care insa sunt restranse de cerintele legale si de posibilitatea productiei. Pentru curatarea parbrizului, la exterior sunt montate stergatoare de parbriz si mai recent o instalatie pentru spalarea acestuia.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 24 25 26

27

28 29 30 »
«

»