´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 31

Parnasianism - enciclopedia universala

Parnasianism:  curent literar si artistic aparut in Franta ca reactie la romantism, inglobeaza diverse tendinte ale celei de-a II-a jumatati a veacului al XIX-lea, carora le era comuna cautarea perfectiunii formale sicultul artei pentru arta. Reprezentanti: Theophile Gautier, Theodore de Banville, Leconte de Lisle, Charles Baudelaire, Heredia, Mallarme, Verlaine s.a. La noi Al. Macedonski de pilda a cultivat parnasianismul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Parodia - enciclopedia universala

Parodia:  Este o imitatie a unui text literar cunoscut care urmareste un efect umoristic, de obicei prin accentuarea trasaturilor caracteristice ale originalului. Prin imitare si caricaturizare, parodia devine implicit si o modalitate de a critica. Uneori opere care pornesc de la intentii parodice devin autonome.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Parodontita - enciclopedia universala

Parodontita:  Inflamatie a parodontiului. O parodontita este provocata de actiunea nefasta a placii dentare si a tartrului, care contin numerosi germeni, asupra tesuturilor de sustinere a dintelui (gingie, os alveolar, cement). Ea se traduce printr-o gingie rosie si umflata care sangereaza la cel mai mic contact, indeosebi in cursul periajului dintilor. Parodontitele cronice, foarte frecvente, afecteaza de obicei adultul in jur de 30 de ani. Evolutia lor este foarte lenta. Tratamentul debuteaza printr-un detartraj-polizaj al radacinilor, cu scopul de a incetini procesul de depunere a tartrului. Este indispensabila practicarea unui periaj corect al dintilor, ceea ce permite eliminarea regulata a placii dentare. Cateva luni mai tarziu, se procedeaza la o evaluare a starii tesuturilor si, daca este cazul, la o acoperire a structurilor distruse (grefe de gingie, acoperirea leziunilor osoase cu ajutorul coralului, hidroxiapatitei, fosfatilor tricalcici etc.).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Parodontiu - enciclopedia universala

Parodontiu:  Totalitate a structurilor care asigura fixarea si sustinerea dintelui pe maxilare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 28 29 30

31

32 33 34 »
«

»