´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 37

Pas - enciclopedia universala

Pas:  partea joasa a unei culmi, prin care se poate circula.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pas, Ion - enciclopedia universala

Pas, Ion:  (n. 6 octombrie 1895, Bucuresti - d. 20 mai 1974, Bucuresti) - prozator. Colaborator la presa de stanga, membru in conducerea Uniunii Ziaristilor Profesionisti. Dupa razboi ministru al Artelor, director general al Radioteleviziunii. A publicat romane cu vadite accente de stanga: Zilele vietii tale, 4 vol., 1948-1950) ; Lanturi, 4 vol., 1950-1954; Carte despre vremuri lungi, 1968.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pasa - enciclopedia universala

Pasa:  Guvernator al unei provincii in Imperiul Otoman; titlu onorific acordat unor inalti demnitari; persoana care purta un astfel de titlu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pasarea ogorului (Burhinus oedicnemus) - enciclopedia universala

Pasarea ogorului (Burhinus oedicnemus):  Prefera tinuturile insorite cu aspect de stepa. In Europa, populatii mai insemnate se afla in Spania, Franta si in zonele litorale ale Marii Negre si Mediterane. In Romania cuibareste in special in Dobrogea. Este observata destul de greu datorita camuflajului perfect si a faptului ca este considerata o pasare seminocturna. In perioada cuibaritului se descopera mai usor pentru a distrage atentia de la cuib. Penajul are o coloratie galben-bruna cu striatii negricioase. Corpul este zvelt cu picioare lungi si galbene. Ochii mari, de culoare galbena, ies imediat in evidnta. Ciocul este galben, relativ lung si cu varful negricios. Pe mijlocul aripilor se poate observa o banda de culoare deschisa. Corpul are o lungime de 40-45 cm, anvergura aripilor este de 75-85 cm iar greutatea de 370-450 g. Pasarea ogorului se hraneste cu gandaci, viermi, melci, broaste soparle si uneori cu soareci de camp. Cuibul este construit in zone cu pietris si are o structura rudimentara; o mica scobitura marginita de pietre. Tocmai aceasta simplitate a cuibului il face foarte greu de observat. Femela depune doua oua care pot fi usor confundate cu pietrele din jur. Doar in cazul in care parintii pierd ouale sau puii mici are loc o a doua depunere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 34 35 36

37

38 39 40 »
«

»